Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

Ποιοι γλιτώνουν από την εφεδρεία


Τι προβλέπει η εγκύκλιος- Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Ποιοι γλιτώνουν από την εφεδρείαΤις διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης με τις οποίες εντάσσονται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας από την 28η Νοεμβρίου οι μόνιμοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας και είναι τουλάχιστον 53 ετών, ολοκληρώνουν οι διευθύνσεις προσωπικού στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ. 

Μύθοι και αλήθειες για την αυτοκτονία!!!


Αυτοκτονία
Οι άνθρωποι που αυτοκτονούν πάσχουν πάντα από ψυχική διαταραχή;
Η πιο καταστροφική συνέπεια της κατάθλιψης είναι συχνά η αυτοκτονία. Ένας στους δύο ανθρώπους που αυτοκτονούν είχε ιστορικό κατάθλιψης και ένα μικρότερο ποσοστό είχαν σχιζοφρένεια ή εξάρτηση από αλκοόλ/ουσίες.
Ωστόσο η αυτοκτονία συχνά απορρέει από την απελπισία που βιώνει ένας άνθρωπος, η οποία υπερβαίνει την ψυχική διαταραχή και τον κάνει να μην αντέχει την οδύνη της ζωής του. Ορισμένοι φιλόσοφοι θεωρούν την αυτοκτονία μία ελεύθερη επιλογή του ανθρώπου.
Το άτομο που επιχειρεί να αυτοκτονήσει είναι χειριστικό και θέλει την προσοχή του κόσμου;
Κάθε απόπειρα αυτοκτονίας είναι μια πράξη σοβαρή, που χρήζει άμεσης ψυχολογικής – ψυχιατρικής παρέμβασης. Μία προηγούμενη απόπειρα αυτοκτονίας συνήθως προβλέπει και μια επόμενη.
Ακόμη και να συνυπάρχει ο παράγοντας «κραυγή για βοήθεια» ή η ανάγκη του ατόμου για προσοχή, οφείλουμε να καταλάβουμε ότι ο άνθρωπος αυτός υποφέρει, έχει ανάγκη για βοήθεια και μπορεί να αποπειραθεί σε έναν άλλο χρόνο να δώσει τέρμα στη ζωή του και να το πετύχει.
Η αυτοκτονία είναι πράξη θάρρους ή δειλίας;
Η αυτοκτονία δεν είναι θέμα χαρακτήρα, αλλά πράξη απελπισίας και έντονης ψυχικής δυσφορίας, που εγκλωβίζει το άτομο σε νοητικά, συναισθηματικά και υπαρξιακά αδιέξοδα, τα οποία το εμποδίζουν να βρει άλλες λύσεις.
Οι γυναίκες αυτοκτονούν συχνότερα, καθώς είναι πιο συναισθηματικές;
Αν και περισσότερες γυναίκες νοσούν σήμερα από κατάθλιψη απ’ ό,τι άνδρες, το ποσοστό των ανδρών που εντέλει αυτοκτονούν είναι τετραπλάσιο. Οι γυναίκες κάνουν περισσότερες απόπειρες αυτοκτονίας, αλλά οι άνδρες καταλήγουν με πιο επιθετικούς τρόπους να επιτύχουν την αυτοκτονική πράξη.
Ιδιαίτερα ευάλωτοι θεωρούνται οι άνδρες που διανύουν τη δεκαετία των 20 ετών ή είναι άνω των 50, οι άνεργοι, οι κοινωνικά απομονωμένοι, οι χήροι, οι ανύπαντροι και οι πάσχοντες από χρόνιες οργανικές ή ψυχιατρικές ασθένειες. Ελάχιστοι από τους άνδρες που αυτοκτόνησαν είχαν λάβει ψυχιατρική βοήθεια πριν από τον θάνατό τους.
Το αυτοκτονικό άτομο θέλει πράγματι να πεθάνει;
Το άτομο που αποπειράται να αυτοκτονήσει βρίσκεται σε αδιέξοδο και σε απόλυτη ψυχική οδύνη. Δεν επιθυμεί τον θάνατό του, αλλά εύχεται να σταματήσει να υποφέρει, εξαναγκαζόμενος μέσα από την απελπισία του να σκεφτεί μία ακραία πράξη λύτρωσης.
Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια (Ph.D), email myrsi@hol.gr
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Λύση – έκπληξη για την έξοδο από την κρίση


Έως και πριν από έναν μήνα, η συζήτηση θεωρείτο εντελώς εκτός θέματος και δεν άνοιγε καν.

Λύση – έκπληξη για την έξοδο από την κρίση
Σήμερα, ωστόσο, λόγω των συνθηκών, έχει «πέσει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που εξελίσσονται στο τρίγωνο Βρυξελλλών – Βερολίνου - Παρισιού, ενώ τα απόνερα της φτάνουν και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων και στην Αθήνα.
Ο λόγος αφορά στο ενδεχόμενο (αλλά και στη δυνατότητα) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, να κόψει χρήμα εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εν εξελίξει οικονομικής κρίσης.