Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Περνάμε 36 λεπτά την ημέρα απελπισμένοι

Απελπισία
Ανησυχούμε για τα χρέη, για τη δουλειά μας, για το μέλλον, για τα κιλά και για την απογοητευτική ερωτική ζωή μας. Ακόμα κι έτσι, όμως, το να περνάμε κάθε μέρα 36 λεπτά κατά μέσον όρο βυθισμένοι στην μαύρη απελπισία, είναι πολύ.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας που δείχνει πως κάθε ένας από εμάς περνάει ετησίως 9 ολόκληρες ημέρες – ή 1,5 χρόνο στη διάρκεια της ζωής του – νιώθοντας ότι δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα.
Κύριες αιτίες της απελπισίας μας είναι το υψηλό κόστος διαβίωσης και τα οικονομικά προβλήματα.
Άλλοι σημαντικοί λόγοι όμως είναι πως νιώθουμε ότι «έχουμε τελματώσει», καθώς και το πώς θα απαλλαγούμε από τα περιττά μας κιλά.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 2.000 Βρετανούς ηλικίας 18 έως 65 ετών. Οι τέσσερις στους δέκα δήλωσαν πως τους πιάνει μαύρη απελπισία όταν σκέφτονται τα χρέη τους, το 25% είπαν πως απελπίζονται γιατί ξέρουν πως δεν ζουν όπως θα ήθελαν, ενώ για τους δύο στους δέκα η απελπισία οφείλεται σε προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν δικοί τους άνθρωποι.
Η έρευνα έδειξε ακόμα πως η απελπισία φτάνει στο σημείο να εμποδίζει πολλούς από εμάς να δουλέψουν και να κοιμηθούν, ενώ εξαιτίας της οι καυγάδες με τους συντρόφους μας γίνονται ολοένα συχνότεροι.
Ένας στους 10 από τους εθελοντές της μελέτης είπαν πως νιώθουν απελπισμένοι περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα, ενώ το 50% δήλωσαν πως νιώθουν πια ότι η αγωνία καταστρέφει την υγεία τους.
Οι ερευνητές από τον κοινωφελή οργανισμό Everyman Campaign που πραγματοποίησαν την έρευνα, δήλωσαν στον βρετανικό Τύπο πως πλέον τα οικονομικά έχουν κατακυριεύσει τις σκέψεις μας, παραγκωνίζοντας «παραδοσιακές» αιτίες άγχους, όπως η σεξουαλική ζωή και η υγεία.
Η έρευνα έδειξε ακόμα πως τρεις στους δέκα έχουν πια φτάσει στην κατάθλιψη εξαιτίας της απελπισίας τους, ένας στους δέκα αντιμετωπίζει προβλήματα και στη σχέση με τα παιδιά του, ενώ ένας στους 20 έχασε φίλους εξαιτίας της.
Σχεδόν οι μισοί εθελοντές είπαν πως αδυνατούν να πάψουν να αισθάνονται έτσι, ενώ ο ένας στους τρεις είπε πως δεν έχει κάποιον για να μοιραστεί τους φόβους του.
Μάλιστα πολλοί (το 40%) έχουν πια φτάσει στο σημείο να πιστεύουν πως… γεννήθηκαν για να ανησυχούν και να απελπίζονται, ενώ οι επτά στους δέκα θα ήθελαν να μην αγωνιούν τόσο πολύ.
Όσον αφορά το τι κάνουμε για να βελτιωθεί η ψυχική μας διάθεση, ο ένας στους έξι πίνει κανένα ποτάκι και ο ένας στους πέντε «βουλιάζει» μπροστά στην τηλεόραση.
Πηγή: tanea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: