Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

8η Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας

Οι αλλεργίες τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και ταλαιπωρούν όλο και περισσότερους. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: ένας στους τρεις Έλληνες θα αναπτύξει κάποιου είδους αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του.


Το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποιου είδος αλλεργίας, ενώ ευθύνεται για 180.000 θανάτους ετησίως.
Η αλλεργία χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως η «νόσος των εύπορων χωρών», καθώς παρουσίασε σημαντική αύξηση στις βιομηχανοποιημένες κοινωνίες, κατά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. Τα τελευταία 30 χρόνια μάλιστα, τα κρούσματα αλλεργικών αντιδράσεων αυξήθηκαν κατά 50%.
Κύρια αιτία της αυξημένης εμφάνισης αλλεργιών είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση που «μεταλλάσσει» τη γύρη των φυτών και την καθιστά αλλεργιογόνο. Επιπλέον, ο σύγχρονος αστικός τρόπος ζωής αποκλείει τον άνθρωπο από την επαφή του με μικρόβια σε μικρή ηλικία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να εκλαμβάνει ως εχθρό ακόμη και «αθώα» στοιχεία, όπως τη σκόνη και τη γύρη.
Οι αλλεργίες γίνονται ολοένα και συχνότερες, αν και ορισμένες είναι πιο συνήθεις από άλλες.
Συγκεκριμένα:
Ένας στους πέντε ανθρώπους υποφέρει από αλλεργική ρινίτιδα
Ένα στα έξι παιδιά εμφανίζει δερματικές ασθένειες που σχετίζονται με την αλλεργία, ιδιαίτερα έκζεμα.
Ένας στους 20 ανθρώπους εμφανίζει το οιδηματώδες εξάνθημα που προκαλεί κνησμό και είναι γνωστό ως κνίδωση.
Τι προκαλεί τις αλλεργίες
Οι αλλεργίες προκαλούνται ως επί το πλείστον από τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, και κυρίως τα περιττώματά τους, που είναι η πιο συνηθισμένη αιτία εκδήλωσής της και επηρεάζουν έως και το 90% των ατόμων που υποφέρουν από αλλεργίες, τη γύρη των χόρτων, τα κατοικίδια ζώα (είναι η τρίτη σημαντικότερη αιτία πρόκλησης αλλεργικών συμπτωμάτων, με το 40% των ασθματικών παιδιών να είναι ευαισθητοποιημένα στα αλλεργιογόνα των γάτων και των σκύλων), τα δέντρα ως συνήθη εκλυτικό παράγοντα της πρώιμης ανοιξιάτικης αλλεργικής ρινίτιδας, τους μύκητες που πυροδοτούν αλλεργική ρινίτιδα το φθινόπωρο, ενώ τα σπόρια τους βρίσκονται πολύ συχνά στην ατμόσφαιρα και μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρές κρίσεις άσθματος, και τις τροφικές αλλεργίες (το γάλα, τα αυγά, τα ψάρια και τώρα τα φιστίκια είναι σημαντικές αιτίες τροφικών αλλεργιών, ενώ οι χρωστικές ουσίες και τα συντηρητικά μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις).
πηγη newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: