Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

10 μύθοι γύρω από την δημιουργία του κόσμου


10 Μύθοι γύρω από την δημιουργία του κόσμου
Και ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο. Κάθε πολιτισμός έχει να παρουσιάσει μια ιστορία δημιουργίας. Αρχέγονα πλάσματα ξεπηδούν από το αρχαίο διάστημα, θεότητες και συχνά τέρατα, που άλλοτε μαλώνουν μεταξύ τους και άλλοτε ενώνονται για να δημιουργήσουν στρατιές αθάνατων πλασμάτων. Σε άλλους μύθους ο άνθρωπος μοιάζει σαν ένα παραπροϊόν αυτής της διαδικασίας, ενώ σε κάποιους φαίνεται πως ο κόσμος δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για τον άνθρωπο. Θα δούμε στη συνέχεια 10 μύθους δημιουργίας. Του κόσμου, αλλά και των ανθρώπων.
 • 10. Το σφυρί των Θεών: Νορβηγική Μυθολογία
Με την αφθονία της σε ρωμαλέους και εύρωστους θεούς παρέα με καλόβολες θεές, η αρχαία νορβηγική θρησκεία των σκανδιναβικών και γερμανικών χωρών προσφέρει τον ιδανικό δημιουργικό μύθο για τους λάτρεις των αγώνων πάλης αλλά και της μουσικής Heavy Metal. Σύμφωνα με τις νορβηγικές παραδόσεις πριν από την ύπαρξη της Γης (Midgard) υπήρχε η Muspell, μια φλεγόμενη χώρα με φύλακες που κράδαιναν πύρινα σπαθιά, το αχανές κενό διάστημα (Ginnungagap) και το Niflheim που ήταν μια περιοχή σκεπασμένη με πάγο. Όταν το ψύχος του Niflheim άγγιξε τις φλόγες του Muspell ο γιγάντιος Ymir και η αγελάδα μεγαθήριο Auehumla αναδύθηκαν από τους λιωμένους πάγους. Στη συνέχεια η αγελάδα έγλειψε τον θεό Bor και τη γυναίκα του και τους έφερε στη ζωή. Το ζευγάρι γέννησε τον Buri που έκανε τρεις γιους, τους Odin, Vili και Ve. Οι γιοι μεγάλωσαν και σκότωσαν τον Ymir και από το σώμα του δημιούργησαν: από τη σάρκα του τη Γη, από τα οστά του τα βουνά, από τις τρίχες του τα δέντρα και από το αίμα του τα ποτάμια, τις λίμνες και τη θάλασσα. Τέλος, από το κρανίο του οι θεοί δημιούργησαν τον ουρανό με τα αστέρια.
 • 9. Ζωροαστρισμός, η θρησκεία της αρχαίας Περσίας
Σύμφωνα με τις δοξασίες της μέσης εποχής της Περσίας ο κόσμος δημιουργήθηκε από τη θεότητα Ahura Mazda. Το μεγάλο βουνό Alburz μεγάλωνε για 800 χρόνια μέχρι που άγγιξε τον ουρανό. Τότε έπεσε βροχή που σχημάτισε τη θάλασσα Vourukasha και δύο μεγάλους ποταμούς. Το πρώτο ζώο που ήταν ένας λευκός ταύρος έζησε στις όχθες του ποταμού Veh Rod. Όμως το κακό πνεύμα Angra Mainyu τον σκότωσε. Το σπέρμα του μεταφέρθηκε στη Σελήνη και εξαγνίστηκε κι έτσι δημιουργήθηκαν πολλά ζώα και φυτά. Δίπλα στον ποταμό ζούσε ο πρώτος άνθρωπος ο Gayomard, που ήταν φωτεινός σαν τον Ήλιο. Ο Angra Mainyu τον σκότωσε και εκείνον. Ο Ήλιος όμως εξάγνισε το σπέρμα του για 40 χρόνια απ’ όπου μετά βλάστησε το φυτό ραβέντι. Το φυτό μεγάλωσε και μεταμορφώθηκε στους Mashya και Mashyanag, τους πρώτους θνητούς. Αντί να τους σκοτώσει όμως ο Angra Mainyu τους ξεγέλασε και τους έκανε να τον λατρεύουν. Μετά από 50 χρόνια γέννησαν δίδυμα, αλλά τα δίδυμα αυτά κουβαλούν τις αμαρτίες των γονέων τους. Μετά από πολύ καιρό γεννήθηκαν άλλα δύο δίδυμα και από αυτά προήλθαν όλοι οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι Πέρσες.
 • 8. Από τους Ποταμούς της Βαβυλώνας
Ο βαβυλωνιακός δημιουργικός μύθος, το Enuma Elish, ξεκινά με τους θεούς των νερών, τον Apsu (φρεσκάδα) και την Tiamat (αλμύρα), που δημιούργησαν διάφορες γενιές θεών με αρχηγό τον Ea και τους πολλούς του αδελφούς. Αλλά αυτοί οι νέοι θεοί έκαναν τόσο θόρυβο που οι Apsu και Tiamat δεν μπορούσαν να κοιμηθούν. Έτσι ο Apsu σχεδίασε να τους σκοτώσει αλλά πρόλαβε και τον σκότωσε ο Ea. Η Tiamat ορκίστηκε εκδίκηση και δημιούργησε μια σειρά από τέρατα, μεταξύ των οποίων ήταν ο τρελός σκύλος και ο άνθρωπος σκορπιός. Ο Ea και η θεά Damkina έκαναν τον Marduk, έναν γιγάντιο θεό με τέσσερα μάτια και τέσσερα αυτιά για να τους προστατεύει. Παλεύοντας με την Tiamat ο Marduk χρησιμοποίησε τους ανέμους σαν όπλα του και εκτόξευσε έναν κακό άνεμο στο λαιμό της με αποτέλεσμα να την εξουδετερώσει. Τότε τη σκότωσε με ένα μοναδικό βέλος που της έριξε στην καρδιά. Χώρισε στη συνέχεια το σώμα της στα δύο και το χρησιμοποίησε για να φτιάξει τους ουρανούς και τη Γη. Αργότερα έφτιαξε τον άνθρωπο για να κάνει τις σκληρές δουλειές που οι θεοί αρνούνταν να κάνουν, όπως την καλλιέργεια της γης και την κτηνοτροφία.
 • 7. Τα Πνεύματα της Αρχαίας Αιγύπτου
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν διάφορους μύθους δημιουργίας. Όλοι ξεκινούν με τα στροβιλώδη, χαοτικά νερά της Nun. Ο Atum ήρθε στη ζωή και στη συνέχεια δημιούργησε ένα βουνό, ώστε να υπάρχει ένα μέρος για να σταθεί. Δεν είχε φύλο και διέθετε ένα μάτι που μπορούσε να δει τα πάντα. Γέννησε έναν γιο τον Shu που ήταν ο θεός του αέρα. Στη συνέχεια έκανε εμετό μια κόρη την Tefnut, που ήταν η θεά της υγρασίας. Ο ρόλος τους ήταν να δημιουργήσουν τάξη από το χάος. Ο Shu και η Tefnut δημιούργησαν τον Geb και τη Nut που ήταν αντίστοιχα η γη και ο ουρανός. Στην αρχή ήταν ενωμένοι αλλά στη συνέχεια ο Geb άφησε τη Nut να υψωθεί πάνω από αυτόν. Σταδιακά σχηματίστηκε η κοσμική τάξη, αλλά ο Shu και η Tefnut χάθηκαν στο σκοτάδι που είχε απομείνει. Ο Atum έβγαλε το μάτι του που έβλεπε τα πάντα και το έστειλε για να τους ψάξει. Όταν ο Shu και η Tefnut γύρισαν εξαιτίας του ματιού, ο Atum δάκρυσε από χαρά. Στα σημεία που έπεσαν τα δάκρυα ξεφύτρωσαν οι άνθρωποι.
 • 6. Μεξικό, οι Αζτέκοι
Η γήινη μητέρα των Αζτέκων, η Coatlicue (‘φούστα από φίδια’) απεικονίζεται με τρόπο που προκαλεί τρόμο, να φοράει ένα περιδέραιο από ανθρώπινες καρδιές και χέρια και μια φούστα από φίδια, όπως υποδηλώνει και το όνομά της. Η Coatlicue έμεινε έγκυος από ένα μαχαίρι από οψιδιανό και γέννησε την Coyolxauhqui, θεά της Σελήνης, και 400 γιους που έγιναν τα άστρα του νότιου ουρανού. Αργότερα έπεσε από τον ουρανό μία μπάλα από φτερά και η Coatlique τη μάζεψε και την έκρυψε στη ζώνη της κι έτσι έμεινε ξανά έγκυος. Η Coyolxauhqui και τα αδέλφια της στράφηκαν εναντίον στη μητέρα τους, θυμωμένοι και σοκαρισμένοι από τη δεύτερη εγκυμοσύνη της, που δεν ήξεραν από πού προήλθε. Ωστόσο, το παιδί που βρισκόταν μέσα της, ο Huitzilopochtli, θεός του πολέμου και θεός του ήλιου, πήδηξε από τα σπλάχνα της πλήρως μεγαλωμένος και οπλισμένος. Επιτέθηκε στην Coyolxauhqui και τη σκότωσε με τη βοήθεια ενός φλεγόμενου ερπετού. Της έκοψε το κεφάλι και το πέταξε στον ουρανό, όπου έγινε το φεγγάρι, πράγμα που ανακούφισε τη μητέρα του.
 • 5. Κίνα, το Μέσο Βασίλειο
Ένα κοσμικό αυγό επέπλεε στο άχρονο διάστημα και περιείχε τις αντίθετες δυνάμεις του yin και του yang. Μετά από αιώνες επώασης το πρώτο ον, ο Pan Gu ήρθε στη ζωή. Τα βαριά τμήματα του αυγού (yin) παρασύρθηκαν προς τα κάτω σχηματίζοντας τη Γη. Τα ελαφρύτερα τμήματα (yang) υψώθηκαν και σχημάτισαν τον ουρανό. Ο Pan Gu φοβούμενος ότι τα τμήματα του αυγού θα επανενωθούν, στάθηκε επάνω στη Γη και κράτησε τον ουρανό. Ψήλωνε 3 μέτρα κάθε μέρα για 18.000 χρόνια μέχρι που ο ουρανός έφτασε σε απόσταση 30.000 μιλίων ψηλά. Όταν τελείωσε η αποστολή του, πέθανε. Τα μέλη του μεταμορφώθηκαν σε στοιχεία του κόσμου, κάποια από αυτά έγιναν ζώα, κάποια έγιναν καιρικά φαινόμενα ή ουράνια σώματα. Κάποιοι λένε ότι οι ψύλλοι που κάθονταν πάνω του έγιναν άνθρωποι, αλλά υπάρχει και μια δεύτερη εκδοχή. Η θεά Nuwa ένιωθε μοναξιά και έτσι έφτιαξε τους ανθρώπους από λάσπη που βρήκε στον Κίτρινο Ποταμό. Αυτοί οι πρώτοι άνθρωποι τη γοήτευσαν αλλά επειδή έπαιρνε πολύ χρόνο για να τους φτιάξει, σκόρπισε σταγόνες λάσπης σε όλη τη Γη και κάθε μία από αυτές έγινε ένας νέο άνθρωπος. Αυτοί οι βιαστικά φτιαγμένοι άνθρωποι έγιναν οι κοινοί άνθρωποι, ενώ οι προηγούμενοι ήταν οι εκλεκτοί.
 • 4. Ιαπωνία, η Γη ως νησί
Οι θεοί δημιούργησαν δύο θεϊκά αδέλφια τον Izanagi και την αδελφή του την Izanami που στάθηκαν πάνω σε μια γέφυρα που έπλεε στον αρχέγονο ωκεανό. Χρησιμοποιώντας την χρυσοποίκιλτη λόγχη των θεών τάραξαν τα νερά και αναδύθηκε το πρώτο νησί, το Onogoro. Τα δύο αδέλφια παντρεύτηκαν επάνω στο νησί και έκαναν τέσσερις απογόνους που ήταν παραμορφωμένοι. Οι θεοί το απέδωσαν σε κάποια παράβαση ενός πρωτοκόλλου. Κατά τη διάρκεια της τελετής του γάμου, η Izanami μίλησε πρώτη. Στην τελετή του γάμου τους τα δύο αδέλφια διεκδίκησαν τον σχηματισμό των νησιών της Ιαπωνίας καθώς και τη δημιουργία μερικών ακόμα θεοτήτων. Ωστόσο, στη γέννα του Kagutsuchi Kami, του θεού της φωτιάς, η Izanami πέθανε. Συντετριμμένος ο Izanagi την ακολούθησε στο Yomi, τη χώρα των νεκρών. Η Izanami που είχε φάει την τροφή του Yomi δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω. Όταν ο Izanagi είδε ξαφνικά το σώμα της να αποσυντίθεται ένιωσε τρόμο και απομακρύνθηκε τρέχοντας. Η Izanami εξοργίστηκε και τον καταδίωξε παρέα με αποκρουστικές γυναίκες. Ο Izanagi πέταξε κατά πάνω τους προσωπικά αντικείμενα, τα οποία μετατράπηκαν σε διαστροφές. Διαφεύγοντας από τη σπηλιά που ήταν η είσοδος του Yomi την έφραξε με έναν ογκόλιθο και έτσι διαχώρισε για πάντα τη ζωή από το θάνατο.
 • 3. Ινδική Κοσμολογία, Ραντεβού με τον Brahma
Η ινδική κοσμολογία περιλαμβάνει πολλούς μύθους δημιουργίας και οι αρχικοί πρωταγωνιστές έχουν ανεβεί και κατεβεί σε σημαντικότητα κατά τη διάρκεια των αιώνων. Το αρχαίο βεδικό κείμενο, η Rig Veda, αναφέρεται σε ένα γιγάντιο ον, το Purusha, που είχε χίλια κεφάλια, μάτια και πόδια και μπορούσε να αγκαλιάσει τη Γη. Όταν οι θεοί το θυσίασαν, το σώμα του παρήγαγε καθαρό βούτυρο από το οποίο δημιουργήθηκαν τα πουλιά και τα ζώα. Τα μέλη του σώματός του μεταμορφώθηκαν στα στοιχεία του κόσμου και στους θεούς Agni, Vayu και Indra. Επίσης, από το σώμα του δημιουργήθηκαν οι τέσσερις κάστες της ινδικής κοινωνίας: οι ιερείς, οι πολεμιστές, οι πολίτες και οι υπηρέτες. Αργότερα στην ιστορία η τριάδα των Brahma (δημιουργός), Vishnu (διατηρητής) και του Shiva (καταστροφέας) απέκτησαν εξέχουσα θέση στην ινδική κοσμολογία. Ο Brahma εμφανίζεται επάνω σε έναν λωτό που ξεφυτρώνει από τον αφαλό του κοιμούμενου Vishnu. Ο Brahma είναι ο δημιουργός του σύμπαντος που διαρκεί για μια μέρα του Brahma, ή 4,32 δισεκατομμύρια χρόνια. Μετά ο Shiva καταστρέφει το σύμπαν και ο κύκλος αρχίζει ξανά.
 • 2. Οι Έλληνες και οι Τιτάνες
Οι αρχαίοι έλληνες ποιητές εξιστορούσαν πολλές κοσμογονίες. Αυτή που έχει διατηρηθεί καλύτερα είναι η Θεογονία του Ησιόδου. Στο έπος αυτό, μέσα από το αρχέγονο χάος ήρθαν οι πρώτες θεότητες, όπως η Γαία (η μητέρα Γη). Η Γαία δημιούργησε τον Ουρανό για να καλυφθεί. Γέννησαν μια ολόκληρη στρατιά θεών και τεράτων, ανάμεσα στους οποίους ήταν οι Εκατόγχειρες, 3 τέρατα με 50 κεφάλια και 100 χέρια που ονομαζόντουσαν Βριάρεως (στιβαρός), Κόττος (μανιώδης) και Γύης (αυτός που έχει ανίκητα μέλη) και οι Κύκλωπες που είχαν μόνο ένα μάτι στο κέντρο του μετώπου τους. Μετά ήρθαν οι Τιτάνες, 6 γιοι και 6 κόρες. Ο Ουρανός αντιμετώπισε με περιφρόνηση τα παιδιά τέρατα και τα φυλάκισε στα Τάρταρα, τα σπλάχνα της Γης. Η Γη εξοργισμένη έδωσε ένα τεράστιο δρεπάνι στο νεότερο γιο της τον Κρόνο, μαζί με οδηγίες. Όταν μετά ο Ουρανός εμφανίστηκε για να συνουσιαστεί με τη Γαία, ο Κρόνος ξεπήδησε και του έκοψε με το δρεπάνι τα γεννητικά όργανα. Εκεί όπου έπεσε το αίμα και τα τμήματα από τα όργανα του Ουρανού, δημιουργήθηκαν τέσσερα ακόμα πλάσματα, οι Γίγαντες, οι Ερινύες, οι Μελίες Νύμφες και η Αφροδίτη που γεννήθηκε από το σπέρμα του Ουρανού που έπεσε στην αφρισμένη θάλασσα. Αργότερα ο Κρόνος έγινε ο πατέρας της επόμενης γενιάς θεών, του Δία και κάποιων από τους Ολύμπιους.
 • 1. Η Γένεση των Ιουδεοχριστιανικών και Ισλαμικών Θρησκειών
Η Γένεση είναι το πρώτο βιβλίο της εβραϊκής Torah και της χριστιανικής βίβλου και περιλαμβάνει δύο ιστορίες δημιουργίας, οι οποίες είναι αποδεκτές σήμερα σε μεγάλο βαθμό από Εβραίους, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Στην πρώτη ιστορία λέει ο θεός να γίνει Φως και εμφανίζεται το φως. Σε έξι ημέρες δημιουργεί τον ουρανό, τη γη, τα φυτά, τον ήλιο και το φεγγάρι, τα ζώα και όλα τα πλάσματα μαζί με τους ανθρώπους. Τους εύχεται να αυξάνονται και να πληθαίνουν, πράγμα το οποίο πράττουν. Την έβδομη ημέρα ο θεός ξεκουράζεται και συλλογίζεται το έργο του.
Στη δεύτερη ιστορία ο θεός δημιουργεί τον πρώτο άνθρωπο, τον Αδάμ, από την ίδια τη γη. Του φτιάχνει τον κήπο της Εδέμ, αλλά του απαγορεύει να φάει από το Δέντρο της Γνώσεως του Καλού και του Κακού. Ο Αδάμ απασχολείται με το να δίνει ονόματα στα ζώα, αλλά νιώθει μόνος. Έτσι, ο θεός τον αναισθητοποιεί και παίρνοντας ένα πλευρό του φτιάχνει την πρώτη γυναίκα, την Εύα. Αλλά ένα φίδι που μιλάει την πείθει να δοκιμάσει από τον απαγορευμένο καρπό και στη συνέχεια η Εύα πείθει τον Αδάμ να κάνει το ίδιο. Όταν το ανακαλύπτει ο θεός τους εξορίζει από τον κήπο και τους κάνει θνητούς.
Πηγή: pathfinder.gr


Σατανική σύμπτωση ή θεία δίκη;


Γυναίκα στο μπαλκόνι (1)
Η 42χρονη Martina Lisca από την Τσεχία έχει μόλις πάρει στα χέρια της τα αποδεικτικά στοιχεία της απιστίας του συζύγου της. Πέντε φωτογραφίες τραβηγμένες από έναν έμπειρο ντετεκτιβ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Και το ακόμη χειρότερο;
Η ερωμένη του συζύγου βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη! Η απατημένη γυναίκα ένιωσε το έδαφος να υποχωρεί κάτω από τα πόδια της. Η ψυχική της υγεία ήταν εδώ και χρόνια κλονισμένη, και η εικόνα της εγκυμονούσας γοητευτικής κοπέλας στην αγκαλιά του επί 20 χρόνια “άντρα της ζωής της”, ήταν κάτι που δεν μπορούσε ν’αντέξει.
Χωρίς καμμία λογική σκέψη, βγήκε στο μπαλκόνι του διαμερίσματός που βρισκόταν στον 3ο όροφο μιας πολυκατοικιας της οδού Nerudova στο κέντρο της Πράγας. Πλησίασε αποφασισμένη τα κάγκελα, έσκυψε μπροστά και βούτηξε στο κενό.
Λίγα δευτερόλεπτα μετά το σώμα της έπεφτε με ορμή στο πεζοδρόμιο, αλλά η πρόσκρουση δεν ήταν τόσο σφοδρή όσο θα περιμένε κανείς. Το σώμα της γυναίκας κατά την πτώση του είχε πέσει πάνω σε έναν άτυχο άνδρα που εκείνη την στιγμή βρισκόταν στην είσοδο της πολυκατοικίας!
Το ασθενοφόρο που ειδοποιήθηκε από τους έντρομους περαστικούς, μετέφερε την Martina Lisca στο νοσοκομείο με βαριές κακώσεις στην σπονδυλική της στήλη αλλα έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο για την ζωή της. Αντιθέτως ο άνδρας πέθανε ακαριαία.
Το όνομα του: Vaclav Lisca. Οχι δεν πρόκειται για συνωνυμία. Ο νεκρός, ήταν ο άνδρας της Martina!
Η 42χρονη γυναίκα που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει μην αντέχοντας την προδοσία του, πέφτοντας από το μπαλκόνι καταπλάκωσε τον ίδιο της τον σύζυγο που εκείνη ακριβώς την στιγμή περπατούσε προς την είσοδο του σπιτιού τους! Η ίδια επέζησε αλλά εκείνος πλήρωσε με την ζωή του την εξωσυζυγική σχέση του. Τραγική σύμπτωση ή “θεία δίκη”;
Πηγή: Pyles.tv

Πάγκαλος: Κλείνουν 40 οργανισμοί του Δημοσίουβιβλίο με τον τίτλο «Μαζί τα Φάγαμε: Ποιοι, πότε και γιατί» γράφει
Το κλείσιμο 40 οργανισμών που «τον αγνόησαν» μη δίνοντας στοιχεία προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ της μερικής άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι γράφει βιβλίο με τον τίτλο «Μαζί τα Φάγαμε: Ποιοι, πότε και γιατί».
Μιλώντας στην τηλεόραση της NETκ. Πάγκαλος υπεραμύνθηκε της θέσης του περί του «μαζί τα φάγαμε», ο Θ.Πάγκαλος τονίζοντας ότι «Ο καθένας μας δεν έχει ζητήσει απόδειξη για κάποια δουλίτσα που του έκαναν». Και παράλληλα δήλωσε ότι βρίσκεται στη συγγραφή ενός βιβλίου, το οποίο θα εξηγήσει πλήρως το επιχείρημα, καθώς θα τιτλοφορείται: «Μαζί τα Φάγαμε: ποιοι, πότε και γιατί».
Απαντώντας σε σχόλιο για το ότι οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών δεν προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, προανήγγειλε το κλείσιμο 40 οργανισμών που δεν έχουν δώσει τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από την επιτροπή.
Όπως είπε, δόθηκαν προθεσμίες και παρατάσεις, αλλά οι 40 οργανισμοί δεν έδωσαν κανένα στοιχείο. «Η προθεσμία έληξε χθες. Την ερχόμενη εβδομάδα που θα συνεδριάσει η επιτροπή, αυτοί που δεν έχουν απαντήσει, έχουν κλείσει» τόνισε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε και για το θέμα της μονιμότητας στο Δημόσιο, λέγοντας πως «πρέπει να περιοριστεί στην συνταγματική έννοια του όρου».
Xαρακτηριστικά, επισήμανε πως μπορεί να διατηρηθεί για «τους αστυνομικούς, τους στρατιωτικούς, τους εκπαιδευτικούς, άντε και τους εφοριακούς». «Δεν καταλαβαίνω γιατί οι τραπεζοκόμοι πρέπει να είναι μόνιμοι υπάλληλοι», σημείωσε.
Ακόμη, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει το διευθυντικό δικαίωμα για απολύσεις στους οργανισμούς, ώστε να μπορεί μια τέτοια επιχείρηση να λειτουργήσει με όρους ιδιωτικού τομέα, δηλαδή ανταγωνιστικά, αλλιώς -όπως είπε- δεν είναι επιχείρηση, αλλά υπουργείο.
Στα οικονομικά θέματα, ο κ. Πάγκαλος συμφώνησε με τον έτερο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλο ότι υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις υπέρ των αδύναμων στο μέλλον. Εξήγησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει σε πρωτογενή πλεόνασμα -εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο τέλος του 2012 μπορεί το έλλειμμα να έχει περιοριστεί στο 3%- και τότε θα μπορεί να λάβει περισσότερα κοινωνικά μέτρα.
Παράλληλα, άφησε αιχμές για το θέμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης. Υπογράμμισε πως «ο φράχτης στον Έβρο δεν θα σταματούσε παρά μόνο μερικές εκατοντάδες παράνομους μετανάστες, αλλά και πάλι θα ήταν επικίνδυνο λόγω των ναρκοπεδίων στην περιοχή».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τάχθηκε υπέρ του επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών, ώστε να περάσει το μήνυμα σε όσους σκοπεύουν να επιχειρήσουν να έρθουν στην Ελλάδα πως το πιθανότερο είναι να βρεθούν πίσω στις πατρίδες τους. πηγη tanea.gr

«Η μόνη λύση είναι οι εκλογές»


Προσφυγή στο λαό ζήτησε ο Σαμαράς

«Η μόνη λύση είναι οι εκλογές»«Δεν σας δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης γιατί την κυβέρνηση σας δεν την εμπιστεύεστε ούτε εσείς. Δεν ήταν η πρώτη σας επιλογή». Με αυτά τα λόγια ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση, την οποία αποκάλεσε «κυβέρνηση συγκόλλησης» από μέλη που λίγο νωρίτερα «αλληλοσυγκρούονταν». Τόνισε ότι σε αυτό το σημείο που έχει βρεθεί η χώρα, «η μόνη λύση είναι η προσφυγή στο λαό και οι εκλογές».

«Αυτή την εβδομάδα έγιναν απίθανα πράγματα στον τόπο. Όταν δεχθήκατε να μην είστε εσείς πρωθυπουργός στη νέα κυβέρνηση, εγώ κατάλαβα ότι ήσασταν ειλικρινής. Όταν φθάνει ένας πρωθυπουργός σε αυτό το σημείο σημαίνει ότι η κατάσταση ήταν σε απόλυτο αδιέξοδο που απαιτεί έκτακτες λύσεις. Αλλά δεν μπορεί να ισχυρίζεστε ότι με ένα ανακάτεμα της κομματικής σας τράπουλας έχουν όλα αλλάξει. Αν διορθώθηκαν γιατί η εξάωρη ακυβερνησία;» διερωτήθηκε ο αρχηγός της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για ένα «όργιο λαϊκισμού», με επίκεντρο τη λέξη συναίνεση. Σημείωσε ότι η «αληθινή συναίνεση είναι η συμφωνία με το σωστό και όχι με το λάθος». 

Ο Α. Σαμαράς έκανε λόγο για «κυβέρνηση συγκόλλησης ενόψει της κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ» ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην λέει ότι για όλα είναι υπεύθυνη η τρόικα γιατί τότε, όπως είπε, «θα έπρεπε να ήσασταν μαζί μας στην πρώτη γραμμή για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου».
πηγη newsbeast.gr

Τα «θανάσιμα» αμαρτήματα του Παπανδρέου


Τι έφταιξε για την αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής

Τα «θανάσιμα» αμαρτήματα του ΠαπανδρέουΗ δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει από καιρό τώρα ο Γ.Παπανδρέου, δεν οφείλεται μόνο στην απόρριψη της οικονομικής πολιτικής από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Οφείλεται – και είναι φανερό αυτό – και στον ατυχή τρόπο με τον οποίο υπερασπίστηκε εξαρχής τη μείζονα επιλογή του από την Άνοιξη του 2010.

Όπως αναφέρει σήμερα δημοσίευμα του «Κόσμου του Επενδυτή», στελέχη της κυβέρνησης που υποστήριξαν αρχικά το μνημόνιο και κάνουν σήμερα «ταμείο» συνοψίζουν τα ελλείμματα της ηγεσίας ως εξής:

• Ο Γ.Παπανδρέου δεν αξιοποίησε το γεγονός ότι στη μεγάλη πλειοψηφία της η ελληνική κοινωνία επέδειξε σε μια πρώτη φάση αξιοσημείωτη ανοχή στα πρόωρα εισοδηματικά πλήγματα και έτσι έδωσε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να επεξεργαστεί και να εμφανίσει σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης και αναπτυξιακής προοπτικής.

• Ο πρωθυπουργός δεν ήταν όλο αυτό το διάστημα σε θέση να επικοινωνήσει πολιτικά με την κοινωνία ούτε και να δώσει πνοή και δύναμη στο κυβερνητικό έργο, ενώ και οι στενοί συνεργάτες του απευθύνονταν αλαζονικά σε πολιτικούς και πολίτες

• Η όλη υπόθεση του μνημονίου εξελίχθηκε συνοδευόμενη πάντα από μία λανθασμένη επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης που καλλιεργούσε φόβους για χρεοκοπία και εμφάνιζε το μνημόνιο ως εγχείρημα που θα άνοιγε καλές προοπτικές για την οικονομία και όχι ως «τιμωρία» των Ελλήνων.
πηγη newsbeast.gr

Ο λαός θα αποφασίσει για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημαΔημοψήφισμα το ΣεπτέμβριοΤο λόγο στο λαό για τις μεγάλες δομικές αλλαγές που χρειάζονται στο πολιτικό σύστημα και στη χώρα δεσμεύτηκε ότι θα δώσει ο Γιώργος Παπανδρέου. 

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, προανήγγειλε ότι το Σεπτέμβριο είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε δημοψήφισμα ώστε οι πολίτες να έχουν λόγο και συμμετοχή σε σοβαρά ζητήματα που χρήζουν αλλαγών, όπως είναι η χρηματοδότηση των κομμάτων, ο αριθμός των βουλευτών και η θητεία διάφορων αξιωματούχων. 

Είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει επισήμως τη βούληση της κυβέρνησης να θέσει σοβαρά ζητήματα σε διαδικασία δημοψηφίσματος. Τις προηγούμενες ημέρες πάντως, υπουργοί της κυβέρνησης διαβεβαίωναν ότι ο πρωθυπουργός το σκέφτεται πολύ σοβαρά κι ότι δεν πρόκειται για μια σκέψη που θα αποδειχθεί πυροτέχνημα.
πηγη newsbeast.gr

Ο Βαγγέλης θέλει. Μπορεί;Κάθε ανασχηματισμός δίνει ελπίδα. Ακόμα και σε αυτή την κρίσιμη ιστορικά συγκύρια με τα αμετακίνητα προβλήματα, το αξίωμα αυτό δεν αλλάζει. Με την τοποθέτηση του Βενιζέλου στην αντιπροεδρία και το υπουργείο Οικονομικών ο Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να δώσει ένα μήνυμα διάθεσης για συναίνεση με το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Αν δεχόταν ο Λουκάς Παπαδήμος θα έστελνε ένα μήνυμα σοβαρότητας στις αγορές και τους πιστωτές μας. Το στοίχημα του Βενιζέλου είναι να μπορέσει να εκπέμψει τελικώς το μήνυμα που θα έστελνε στην θέση του ο Παπαδήμος. Το μπορεί;
Από τις πρώτες του δηλώσεις και τις διαρροές που έκανε στον Τύπο με τις νέες του ιδιότητες γίνεται φανερό πως το αρχικό του μέλημα είναι να απευθυνθεί στην ελληνική κοινωνία που «αγανακτεί» και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ που φυλλοροεί. Αμφισβήτησε το Μεσοπρόθεσμο, αμφισβήτησε τον νέο φορολογικό νόμο και αμφισβήτησε την επικοινωνιακή πολιτική του μέχρι πρότινος οικονομικού επιτελείου. Αυτά τα τρία αφορούν τις αγορές; Φυσικά ναι. Τις καθησυχάζουν; Φυσικά όχι.
Είναι αναμενόμενο και εν πολλοίς δικαιολογημένο ένας νέος «τσάρος» να θέλει να κρατήσει αποστάσεις από τον προκάτοχό του. Όμως τα περιθώρια είναι στενά και ο Βαγγέλης δεν έχει αυτή την ώρα την πολυτέλεια πραγματικής επανεκκίνησης. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι 1ον να επαναδιαπραγματευτεί μόνο κάποια μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, 2ον να πείσει ότι θα πατάξει τη φοροδιαφυγή και έτσι δεν θα χρειαστεί από Σεπτέμβρη ένας νέος «διορθωτικός» φορολογικός νόμος και 3ον να πείσει τους συναδέλφους του στο eurogroup ότι το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται ΚΑΙ από το αν θα ψηφίσει ή όχι ο Αθανασιάδης το Μεσοπρόθεσμο!
Βέβαια υπάρχει και ένας 4ο στόχος. Να αποδείξει στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ότι έκαναν λάθος επιλογή το 2007. Αυτό το ξέρουν όλοι, το καταλαβαίνουν όλοι, το συζητούν όλοι, αν και ο ίδιος δεν θα το παραδεχτεί ποτέ.
Ή μάλλον θα το παραδεχτεί όταν τα καταφέρει.
Εν ολίγοις ο Βενιζέλος από προχθές παίζει τη ζαριά της ζωής του. Και – φυσικά – της ζωής μας.
πηγη newsbomb.gr

Το προσωπο καθρεφτης της υγειας!!!


Δέρμα
Το πρόσωπο μπορεί να κρύβει πολλά μυστικά για την υγεία μας. Ιδιαίτερα το δέρμα έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες ότι αποτελεί καθρέφτη του οργανισμού μας. Μια απλή ματιά λοιπόν στο πρόσωπό μας μπορεί να μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, όπως εξηγούν οι επιστήμονες:

ΔΕΡΜΑ

  • Κοκκινίλες στο πρόσωπο
  «Το κοκκίνισμα του προσώπου, μαζί με σπιθουράκια, το οποίο επιμένει, αποτελεί ένδειξη ροδόχρου νόσου και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ερύθημα εντροπής (που υποχωρεί στιγμιαία) ή ηλιακό έγκαυμα» τονίζει η επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας Καίτη Μουλοπούλου – Καρακίτσου.
  Η κοκκινίλα, με χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα γύρω από τη μύτη και τα μάγουλα, που έχει σχήμα πεταλούδας ή νυχτερίδας μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα του ερυθηματώδους λύκου που είναι αυτοάνοσο νόσημα (ο οργανισμός επιτίθεται κατά των ίδιων των ιστών του). Το εξάνθημα αυτό επιδεινώνεται με την έκθεση στον ήλιο.
  Τα κόκκινα μήλα, όπως αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Τσιούφης, μπορεί να υποδηλώνουν μιτροειδοπάθεια (στένωση μιτροειδούς) κατά την οποία η μιτροειδής βαλβίδα της καρδιάς δεν ανοίγει πλήρως. «Το κοκκίνισμα του προσώπου μπορεί να υποδηλώνει επίσης υπέρταση, αν και δεν αποτελεί ειδικό σύμπτωμα» προσθέτει ο κ. Τσιούφης.
  Βέβαια, στις γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της εμμηνόπαυσης οι κοκκινίλες στο πρόσωπο και οι εξάψεις αποτελούν ένα συχνό σύμπτωμα που οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές.
  • Ρυτίδες
  Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γέιλ στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι οι ρυτίδες του προσώπου μπορεί να αποτελούν ένα προειδοποιητικό σημάδι για οστεοπόρωση. Αφού εξέτασαν 114 γυναίκες 40-50 ετών μετά την εμμηνόπαυση, ανακάλυψαν ότι αυτές που είχαν τις περισσότερες ρυτίδες είχαν και τα πιο εύθραυστα οστά. «Τα οστά και το δέρμα μοιράζονται κοινά δομικά στοιχεία – το κολλαγόνο» εξήγησε η ερευνήτρια Λούμπνα Παλ.
  • Κνησµός
  Η φαγούρα στο πρόσωπο δείχνει δερματίτιδα εξ επαφής από καλλυντικά ή άλλη αιτία ή δερματογραφισμό (ερεθισμό του δέρματος στην τριβή ή την πίεση) λόγω αλλεργίας. «Προσοχή, όμως!» συμβουλεύει η κ. Μουλοπούλου. «Η φαγούρα και οι κοκκινίλες στο πρόσωπο (όπως και στις πτυχώσεις και στα γεννητικά όργανα) μπορεί να προειδοποιούν για σακχαρώδη διαβήτη. Συχνά, εμείς οι δερματολόγοι πρωτοδιαγιγνώσκουμε τον διαβήτη».
  • Αυξηµένη τριχοφυΐα
  Η υπερτρίχωση στο πρόσωπο των γυναικών, ιδιαίτερα εάν συνδυάζεται με σπυράκια και ανδρογενετική αλωπεκία (φαλάκρα), υποδηλώνει υπερανδρογονισμό και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, όπως σημειώνει η κ. Μουλοπούλου.
  • Αλλαγή χρώµατος
  «Το γκρι χρώμα του προσώπου μπορεί να προειδοποιεί για αναπνευστικές νόσους, όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα, ιδίως σε καπνιστές ή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας» λέει η κ. Μουλοπούλου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει αρκετή οξυγόνωση του οργανισμού.
  Από την άλλη πλευρά, το κίτρινο δέρμα του προσώπου είναι σημάδι ίκτερου, από ηπατική ανεπάρκεια, απόφραξη χοληδόχου κύστης από χολολιθίαση ή αιμόλυση και θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον παθολόγο σας. Υπάρχει, βέβαια, η πιθανότητα σε ορισμένες περιπτώσεις το κίτρινο χρώμα να οφείλεται σε διατροφικούς λόγους, όπως μεγάλη κατανάλωση πορτοκαλιών.
  • Ωχρό δέρµα
  «Το ωχρό δέρμα του προσώπου είναι σύνηθες σύμπτωμα αναιμίας σε κάθε ηλικία» λέει η παθολόγος, πρώην διευθύντρια στο ΕΣΥ δρ Βάσω Σιατερλή. «Ειδικά το χλωμό δέρμα με όψη σταχυού μπορεί να υποδηλώνει μεγαλοβλαστική αναιμία. Μια γενική εξέταση αίματος κατ’ αρχάς μπορεί να δείξει εάν η αναιμία οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου, κακή απορρόφηση της βιταμίνης Β12, σε στίγμα μεσογειακής αναιμίας, δρεπανοκυτταρική αναιμία ή αιμορραγία από το πεπτικό σύστημα».

  ΜΑΤΙΑ

   • Δακτυλίδια στην ίριδα
   «Τα λευκά δακτυλίδια γύρω από την ίριδα του ματιού αποτελούν ένδειξη αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα» λέει ο κ. Τσιούφης. «Είναι γνωστό ως γεροντότοξο, αν και παρουσιάζεται σε όλες τις ηλικίες». Η χοληστερίνη μπορεί να δημιουργήσει και ξανθελάσματα, κιτρινόασπρα λιπώματα κάτω από το δέρμα γύρω από τα βλέφαρα.
   Καφέ δακτυλίδια γύρω από την ίριδα είναι σύμπτωμα της νόσου Wilson, μιας γενετικής πάθησης που προκαλεί έλλειψη χαλκού στον οργανισμό.
   • Κόκκινα µάτια
   Τα κόκκινα μάτια, ιδίως εάν έχουν και φαγούρα, οφείλονται συνήθως σε αλλεργία στη γύρη των φυτών ή σε άλλα αλλεργιογόνα. Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι η ιρίτιδα, μια φλεγμονή του μέσου χιτώνα των ματιών που συσχετίζεται με την αυτοάνοση αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Στην περίπτωση αυτή, συνυπάρχει πόνος και θάμπωμα της όρασης.
   «Τα κόκκινα μάτια μπορεί μερικές φορές να οφείλονται σε υπέρταση, αν και δεν αποτελούν ειδικό σύμπτωμα», λέει ο κ. Τσιούφης.
   • «Πεσµένα» βλέφαρα
   Τα «πεσμένα» βλέφαρα, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Σγουρόπουλος, μπορεί να οφείλονται σε μυασθένεια ή πάρεση του κοινού κινητικού νεύρου.
   • Συσπάσεις βλεφάρων
   Οι σπασμοί των βλεφάρων που επιμένουν μπορεί να οφείλονται σε έντονο στρες ή σε κάποιο εξωπυραμιδικό σύνδρομο (νόσος του Πάρκινσον, του Χάντιγκτον κ.ά.) ή πιο σπάνια σε σκλήρυνση κατά πλάκας.

   ΜΥΤΗ

    • Πάχυνση – δερµατικές ανωµαλίες
    Η πάχυνση του δέρματος στη μύτη (γνωστό ως ρινόφυμα) μπορεί να εμφανισθεί σε περιπτώσεις ροδόχρου νόσου (γνωστής παλαιότερα ως ροδόχρου ακμής). Ορισμένοι επιστήμονες συμβουλεύουν στις περιπτώσεις αυτές την αποφυγή του ήλιου, του στρες, του αλκοόλ και των πικάντικων φαγητών.
    Επίσης, μια ορμονική πάθηση που ονομάζεται ακρομεγαλία ή γιγαντισμός και οφείλεται σε υπερβολική παραγωγή αυξητικής ορμόνης μπορεί να αποτελεί την αιτία αλλαγής της εμφάνισης της μύτης.

    ΧΕΙΛΗ-ΣΤΟΜΑ

     • Ρωγµές
     Οι ρωγμές και το σκίσιμο των χειλέων στη γωνία του στόματος μπορεί να «κρύβουν» μια αναιμία που προκαλείται από ανεπάρκεια σε σίδηρο. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι απαραίτητα για υγιές και γερό δέρμα. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να συνεννοηθείτε άμεσα με τον παθολόγο σας και να κάνετε εξέταση αίματος. «Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα το σκίσιμο του δέρματος στο σημείο που ανοιγοκλείνουν τα χείλη να οφείλεται σε μυκητίαση» προσθέτει η κ. Μουλοπούλου.
     • Αφθες
     Οι άφθες μέσα στο στόμα (που μπορεί να βρίσκονται και στα γεννητικά όργανα) μπορεί να προλέγουν τη νόσο Behcet που πρωτοπαρουσιάζεται με αυτό το σύμπτωμα.

     ΑΥΤΙΑ

      • Λοβοί µε πτυχώσεις
      Οι πτυχώσεις στους λοβούς των αυτιών μπορεί να συνδέονται με καρδιαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «British Heart Journal» το 1989. «Οι ζαρωμένοι λοβοί των αυτιών αποτελούν ένδειξη αθηρωματικής νόσου, χωρίς να γνωρίζουμε το γιατί» επισημαίνει ο κ. Τσιούφης.

      ΜΑΛΛΙΑ

       • Λεπτές τρίχες
       Η λέπτυνση των τριχών του κεφαλιού μπορεί να υποδηλώνει διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα και συγκεκριμένα υποθυρεοειδισμό αναφέρει η κ. Μουλοπούλου.
       Πηγή: tanea.gr