Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011

Μπορείτε να το λύσετε;

Μπορείτε να το λύσετε; (1)
Αν δυσκολεύεστε, βάλτε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να δοκιμάσει να το λύσει…
Tip: Οι γνώσεις μαθηματικών δεν είναι απαραίτητες.

Η υπερβολική τεχνολογία μας τρελαίνει

Η υπερβολική τεχνολογία μάς τρελαίνει
Ένας στους τρεις Βρετανούς νιώθει κουρασμένος από την υπερβολική επικοινωνία που προκύπτει από τη συχνή χρήση έξυπνων κινητών και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, εκτιμά νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
  • Πνιγόμαστε στη θάλασσα των επικοινωνιακών εξελίξεων
Στη δημοσκόπηση που διεξήγαγαν οι βρετανοί επιστήμονες συμμετείχαν σχεδόν 1.300 άτομα. Από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ειδικοί, φάνηκε ότι η πλειοψηφία όσων χρησιμοποιούσαν συχνά διάφορες μορφές σύγχρονων τεχνολογιών επικοινωνίας έτειναν να δηλώνουν λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.
Αντίθετα, όσοι αισθάνονταν πως κρατούσαν τη χρήση των παραπάνω τεχνολογιών υπό έλεγχο εμφανίζονταν σαφώς πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Μπείτε στο πιο απότομο roller coaster του κόσμου (Video)

Takabisha Roller coaster
Ετοιμαστείτε για μια βόλτα με το Takabisha, το πιο απότομο τρενάκι του κόσμου, το οποίο έχει επιτάχυνση 100χλμ/ώρα και κάνει ελεύθερη πτώση από τα 43 μέτρα με γωνία καθόδου 121 μοίρες! Το Takabisha βρίσκεται στο λούνα πάρκ Fuji-Q Highland της Ιαπωνίας και η κατασκευή του κόστισε 37 εκατομμύρια δολάρια, ενώ κάθε βόλτα με αυτό κοστίζει $12.50.
Η διαδρομή έχει διάρκεια περίπου 112 δευτερόλεπτα και έχετε την ευκαιρία να την απολαύσετε από την 1η θέση, στη συνέχεια του άρθρου…


πηγη otherside.gr

HAARP: Το σύγχρονο «Κουτί της Πανδώρας»;

Haarp_02Εδώ και κάποιες δεκαετίες ο άνθρωπος δίνει την εντύπωση παιδιού που παίζει με δυνάμεις που αδυνατεί να κατανοήσει και να ελέγξει. Πίσω όμως από κάθε μεγάλη ανακάλυψη εγκυμονούν συχνά κίνδυνοι, που απειλούν ακόμη και την ίδια τη ζωή στον πλανήτη μας. Η σχάση του ατόμου, που θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη ανακάλυψη του 20ου αιώνα, απελευθέρωσε τρομακτικές δυνάμεις που αποδείχτηκαν ασύμφορες και καταστροφικές. Παρομοίως και το περιβόητο πρόγραμμα HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) θεωρείται από πολλούς ως το σύγχρονο «κουτί της Πανδώρας», από το οποίο προβλέπουν ότι σύντομα θα βγουν πολλές συμφορές για τον πλανήτη Γη και την ανθρωπότητα.

Οι υπέροχοι και μυστήριοι αριθμοί Fibonacci

fibon 
Η ακολουθία αριθμών στην οποία ο κάθε αριθμός είναι ίσος με το άθροισμα των δύο προηγούμενων είναι γνωστή ώς ακολουθία Fibonacci: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, ...  (κάθε αριθμός είναι ίσος με το άθροισμα των δύο προηγούμενων).
 Επιπλέον, ο λόγος δύο διαδοχικών αριθμών της ακολουθίας τείνει προς την αποκαλούμενη Χρυσή Τομή, ή Χρυσή αναλογία, ή Αριθμό φ =1.618033989.  Ο αντίστροφος της Χρυσής Τομής 1/φ= 0.618033989, με αποτέλεσμα να ισχύει: 1/φ=φ-1.
Ένα ορθογώνιο τετράπλευρο του οποίου ο λόγος των πλευρών είναι ίσος με 1/φ ονομάζεται Χρυσό Ορθογώνιο.
Η ακολουθία Fibonacci παράγεται από τη σχέση f(1) = f(2) = 1 , f(n+1) = f(n) + f(n-1), και απαντάται συχνά σε πολλούς τομείς των μαθηματικών και των άλλων επιστημών. Είναι όμως σημαντικό και το πόσο συχνά συναντάται στη φύση, σε μοτίβα όπως τα λουλούδια ή τα φύλλα των φυτών.
"Οι αριθμοί Fibonacci είναι το αριθμητικό σύστημα της φύσης. Εμφανίζονται παντού στη φύση, από τη διάταξη των φύλλων στα φυτά μέχρι το μοτίβο των πετάλων στα λουλούδια, τις πευκοβελόνες, ή τα στρώματα του φλοιού ενός ανανά. Φαίνεται πώς οι αριθμοί Fibonacci σχετίζονται με την ανάπτυξη κάθε ζωντανού οργανισμού, ενός κυττάρου, ενός σπυριού σταριού, μιας κυψέλης μελισσών, ακόμα της ίδιας της ανθρωπότητας. "
Ιστορία
Ο Fibonacci ήταν πολύ γνωστός στην εποχή του και αναγνωρίζεται σήμερα ώς ο μεγαλύτερος μαθηματικός του Μεσαίωνα. Γεννήθηκε στη δεκαετία του 1170 και πέθανε αυτή του 1240. Άγαλμά του υπάρχει στο νεκροταφείο, δίπλα στον Καθεδρικό Ναό της Pisa, κοντά στον περίφημο πύργο. Το όνομά του έχει δοθεί σε δύο δρόμους, στην Pisa και τη Φλωρεντία. Το πραγματικό του όνομα ήταν Leonardo Pisano, όμως ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του Fibonacci, σύντμηση του Filius Bonacci (γιός του Bonacci), από το όνομα του πατέρα του. Ο πατέρας του Leonardo, Guglielmo Bonacci, ήταν τελωνειακός υπάλληλος στη Βορειοαφρικανική πόλη Bugia. Ο Fibonacci μεγάλωσε εκεί και η εκπαίδευσή του επηρεάστηκε σημαντικά από τους Μαυριτανούς αλλά και από τα ταξίδια που έκανε αργότερα σε όλο το μήκος της Μεσογειακής ακτής. Έτσι γνώρισε πολλούς εμπόρους και έμαθε τα αριθμητικά συστήματα που αυτοί χρησιμοποιούσαν για τις συναλλαγές και τους λογαριασμούς τους. Σύντομα διαπίστωσε τα πλεονεκτήματα του «Ινδοαραβικού» αριθμητικού συστήματος και έγινε από τους πρώτους που το εισήγαγαν στην Ευρώπη. Πρόκειται για το αριθμητικό σύστημα που χρησιμοποιείται και σήμερα, με δέκα ψηφία, ένα εκ των οποίων το μηδέν, και την υποδιαστολή.
Το βιβλίο του Liber abbaci (βιβλίο των υπολογισμών) το οποίο ολοκληρώθηκε το 1202 έπεισε αρκετούς Ευρωπαίους μαθηματικούς να χρησιμοποιήσουν το «νέο» σύστημα. Το βιβλίο, γραμμένο στα λατινικά, περιγράφει με λεπτομέρεια τους μαθηματικούς κανόνες που σήμερα διδάσκονται στο δημοτικό για την πρόσθεση, την αφαίρεση, τον πολλαπλασιασμό και τη διαίρεση και περιέχει πολλές ασκήσεις-παραδείγματα με λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτών των κανόνων.

Η ακολουθία Fibonacci και η φύση
Τα φυτά δε γνωρίζουν για την ακολουθία Fibonacci, απλά μεγαλώνουν με τον πιο πρόσφορο και αποδοτικό τόπο. Όμως η ακολουθία κάνει την εμφάνισή της στη διάταξη των φύλων γύρω από το μίσχο. Εμφανίζεται επίσης στην ανάπτυξη των βελόνων αρκετών ειδών ελάτου, καθώς επίσης και στη διάταξη των πετάλων στις μαργαρίτες και τα ηλιοτρόπια. Μερικά κωνοφόρα δένδρα παρουσιάζουν τη σειρά αριθμών στη δομή της επιφάνειας των κορμών τους, ενώ τα φοινικόδενδρα στους δακτυλίους των κορμών τους.
Όμως πώς προκύπτει αυτή η διάταξη, αυτή η συμμετρία σε σχέση με την ακολουθία; Στην περίπτωση του φυλλώματος μπορεί να σχετίζεται με τη μεγιστοποίηση του χώρου που είναι διαθέσιμος για την ανάπτυξη κάθε φύλλου ή το φώς πρέπει να πέφτει πάνω στο κάθε φύλλο. Η φύση προφανώς δεν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ακολουθία Fibonacci, αυτή εμφανίζεται ώς το δευτερεύον αποτέλεσμα μιας πολύ βαθύτερης φυσικής διαδικασίας.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι το ίδιο το ανθρώπινο χέρι: κάθε άνθρωπος έχει 2 χέρια, κάθε ένα από τα οποία έχει 5 δάκτυλα, κάθε δάκτυλο αποτελείται από 3 τμήματα που χωρίζονται από 2 αρθρώσεις. Όλοι αυτοί οι αριθμοί ανήκουν στην ακολουθία Fibonacci.
Η γνώση του αριθμού φ και του χρυσού ορθογωνίου ανάγεται στους αρχαίους Έλληνες οι οποίοι βάσισαν πάνω τους το πιο γνωστό έργο τέχνης: ο Παρθενώνας είναι γεμάτος από χρυσά ορθογώνια. Οι μαθητές του μαθηματικού και φιλοσόφου Πυθαγόρα έφταναν στο σημείο να θεωρούν τη χρυσή αναλογία, θεόπνευστη.
fibon2Αργότερα ο Leonardo Da Vinci ζωγράφισε το πρόσωπο της Mona Lisa ώστε αυτό να χωράει τέλεια σε ένα χρυσό ορθογώνιο και δόμησε τον υπόλοιπο πίνακα γύρω από το πρόσωπο χωρίζοντάς τον επίσης σε χρυσά ορθογώνια.
Ο Mozart διαίρεσε μεγάλο αριθμό από τις σονάτες του σε δύο μέρη, η χρονική αναλογία των οποίων αντιστοιχεί στη χρυσή τομή, τον αριθμό φ, αν και υπάρχει σημαντική διχογνωμία για το κατά πόσο αυτό έγινε σκόπιμα. Πιο πρόσφατα ο Ούγγρος συνθέτης Bela Bartok και ο Γάλλος αρχιτέκτονας Le Corbusier χρησιμοποίησαν σκόπιμα τη χρυσή αναλογία στα έργα τους. Όμως ακόμα και ο χριστιανικός σταυρός αποτελείται από δύο κάθετες μεταξύ τους γραμμές με την αναλογία ανάμεσα στην κατακόρυφη και την οριζόντια να μην είναι άλλη από τον αριθμό φ.
Ακόμη και σήμερα η χρυσή αναλογία απαντάται σε πλήθος αντικείμενα φτιαγμένα από τον άνθρωπο. Αν θέλει κανείς να δει ένα χρυσό ορθογώνιο αρκεί να κοιτάξει μια πιστωτική κάρτα το σχήμα της οποίας είναι ακριβώς αυτό.
Οι πολυάριθμες εμφανίσεις της χρυσής αναλογίας, και των χρυσών ορθογωνίων στην τέχνη, είναι αντικείμενο συζητήσεων και ερευνών μεταξύ των ψυχολόγων για το κατά πόσο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το χρυσό ορθογώνιο για παράδειγμα, ώς πιο όμορφο και αρμονικό σχήμα από οποιοδήποτε άλλο ορθογώνιο. Το 1995 ο καθηγητής Christopher Green του Πανεπιστημίου York στο Toronto, σε ένα άρθρο του στο περιοδικό Perception παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας σειράς πειραμάτων που δεν έδειξαν κάποια μετρήσιμη προτίμηση για το χρυσό ορθογώνιο, δεν παραλείπει όμως να αναφέρει ότι αρκετοί άλλοι συνάδελφοί του έχουν αντίστοιχα δεδομένα που υποδηλώνουν ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή υπάρχει μια τέτοια τάση.
Πέρα όμως από τα επιστημονικά δεδομένα η χρυσή αναλογία, ο αριθμός φ, περιβάλλεται από ένα πέπλο μυστηρίου, κυρίως γιατί εντυπωσιακές προσεγγίσεις του απαντώνται, εντελώς απρόσμενα σε ένα σωρό μέρη στη φύση. Ακόμα και μια τομή του ανθρώπινου DNA φαίνεται να ενσωματώνεται άψογα σε ένα χρυσό δεκάγωνο. Η χρυσή αναλογία και τα σχήματα που σχετίζονται με αυτή συνεχίζουν να κινούν το ενδιαφέρον των μαθηματικών, αλλά και των απλών ανθρώπων.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο του άρθρου: http://www.world-mysteries.com/sci_17.htm

Πλοίο σε τρομακτική καταιγίδα (Photos)


Σήμερα έχουμε κάτι πολύ πιο συγκλονιστικό! Οι φωτογραφίες που θα δείτε τραβήχτηκαν το 1977 από μέλος του πληρώματος ενός πλοίου που ταξίδευε στον ωκεανό και βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τρομακτικής καταιγίδας και θαλασσοταραχής.

Στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό η χαμένη Ατλαντίδα;

Χαμένη Ατλαντίδα
Μια περιοχή μοναδικού γεωλογικού ενδιαφέροντος με ποταμούς, πεδιάδες και βουνά, η οποία θα μπορούσε ίσως να είναι η χαμένη Ατλαντίδα, ανακάλυψαν γεωλόγοι θαμμένη στο βυθό του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού.
Η συγκεκριμένη περιοχή εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 56 εκ. ετών και εντοπίστηκε κατόπιν ανάλυσης δεδομένων που είχε συγκεντρώσει μια εταιρεία μελέτης της σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής.
  • Απολίθωμα …αρχαίας Ατλαντίδας

«Μούδιασμα» στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί η «επιλεκτική χρεωκοπία»

Με σκληρούς όρους για την Ελλάδα που φθάνουν μέχρι τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και εσόδων του ελληνικού κράτους, ως εγγυήσεις αποπληρωμής του χρέους, είναι «πρόθυμη» όπως όλα δείχνουν να συμβιβαστεί η ελληνική κυβέρνηση.

Έκοψε τα γεννητικά όργανα του συζύγου της!

Με ιδιαίτερη ψυχραιμία η 48χρονη Κάθριν Κιου Μπέκερ άρπαξε ένα μαχαίρι και έκοψε με αυτό τα γεννητικά όργανα του συζύγου της. Στη συνέχεια, τα κράτησε στα χέρια της και τα τοποθέτησε σε σακούλα σκουπιδιών!

Κατακόρυφη πτώση των βάσεων - Μείωση των αριστούχων

Κατακόρυφη πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία, και κυρίως στιςυψηλόβαθμες σχολές, φέρνει ηδραματική μείωση των αριστούχων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Τι σημαίνει και πώς θα μας επηρεάσει η «επιλεκτική χρεοκοπία»


Όσα πρέπει να ξέρετε για το ενδεχόμενο που μπαίνει στην ζωή μας

Τι σημαίνει και πώς θα μας επηρεάσει η «επιλεκτική χρεοκοπία»Το πρώτο και βασικό ερώτημα που ανακύπτει μόλις ακούγεται η λέξη επιλεκτική χρεοκοπία είναι: «να σηκώσω τα λεφτά μου από την τράπεζα;».

Αυτό μπορεί να απαντηθεί -δυστυχώς- μόνο στην πράξη! Εμείς, φύση καλόπιστοι, αρχικά, θα δεχθούμε την ερμηνεία της κυβέρνησης, ότι «η επιλεκτική χρεοκοπία αποτελεί απλά έναν όρο με τον οποίοι οι διεθνείς οίκοι αξιολογούν τα ομόλογα και δεν αποτελεί πραγματική πτώχευση μιας χώρας».

Αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτανάφλεξης των κιβωτίων


Συνεχίζονται οι έρευνες στον τόπο της τραγωδίας

Αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτανάφλεξης των κιβωτίωνΑποκλείεται, μέχρι στιγμής, το ενδεχόμενο αυτανάφλεξης των κιβωτίων με την πυρίτιδα που εξερράγησαν προχτές στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στη Λεμεσό, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 12 άτομα.

Οι έρευνες της αστυνομίας, με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό- μεταξύ των οποίων και δέκα πυροτεχνουργοί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων- επικεντρώνονται κυρίως στο σημείο του κρατήρα που δημιουργήθηκε από την φονική έκρηξη.

Όπως όλα δείχνουν, οι εκρήξεις προκλήθηκαν από φωτιά, ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρχαν εντός των εμπορευματοκιβωτίων χημικά υλικά που επηρεάζονταν από την υγρασία και τη ζέστη.
πηγη newsbeast.gr

Πόσα χρήματα χάνουν οι Έλληνες βουλευτές

Μειωμένες αποδοχές θα έχουν πλέον οι Έλληνες βουλευτές, καθώς η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από πρόταση του Προέδρου κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, αποφάσισε το «κούρεμα» τηςαποζημίωσης των βουλευτών που συμμετέχουν σε Επιτροπές.

Λίγο πριν τον καύσωνα…

Αίθριος καιρός θα επικρατήσει σήμερα, Τετάρτη 13 Ιουλίου, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τον καύσωνα που θα κάνει την εμφάνισή του το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η ΕΜΥ προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως μόνο το απόγευμα στα βόρεια θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Αναλυτικά η πρόγνωση 
Στην Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία: από 26 έως 36 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά έως 34 βαθμούς κελσίου.
Αίθριος ο καιρός και στηΘεσσαλονίκη. Το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και ενδέχεται στα ορεινά να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 34 βαθμούς κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη 
Καιρός: γενικά αίθριος. Το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν όμβροι κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 18 έως 36 βαθμούς κελσίου.
Νησιά Ιονίου, ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος 
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 18 έως 37 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 38 βαθμούς κελσίου.
Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος 
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά της Θεσσαλίας. Άνεμοι: βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά κυρίως θαλάσσια τμήματα 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 19 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη 
Καιρός: αίθριος. Άνεμοι: βορείων διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 22 έως 32 βαθμούς κελσίου και στη νοτια Κρήτη έως 36 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα 
Καιρός: αίθριος. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 23 έως 35 και κατά τόπους έως 36 βαθμούς κελσίου.
πηγη newsbomb.gr

A. Σαμαράς: Φέτος δεν έχει διακοπές!

«Τις εκλογές και τις ζητήσαμε και τις θέλουμε. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, γιατί εκλογές μπορούν να γίνουν κάθε στιγμή. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, φέτος δεν υπάρχουν διακοπές. Για κανένα μας», ξεκαθάρισε μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Αντώνης Σαμαράς, δικαιώνοντας στο ακέραιο σημερινή μας ανάρτηση υπό τον τίτλο: «Έσω έτοιμοι…».