Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Internet memes: 5 φωτογραφίες και οι… 5.000 εκδοχές τους!!!!


Internet memes (9)
Ένας γελοιογράφος είχε κάποτε σχολιάσει πως σε δύο μόνο περιπτώσεις είναι αδύνατον να κοροϊδέψεις κάτι: όταν από μόνο του είναι πολύ αστείο, κι όταν είναι πολύ τραγικό. Τον (ορθότατο, κατά τα άλλα) συλλογισμό του έρχονται να διαψεύσουν οι viral φωτογραφίες που κάνουν τα τελευταία χρόνια θραύση ως «τάση» του internet. Έμπνευση μερικών ιδιαίτερα εφευρετικών –και καθόλου πολυάσχολων– χρηστών του web 2.0, οι φωτογραφίες που έγιναν γνωστές ως meme (από την αρχαία ελληνική λέξη μίμημα, σύμφωνα με το σχετικό λήμμα της Wikipedia) κάνουν ξεκαρδιστικά αστείο ένα απλά αστείο αρχικό θέμα, μεταφέροντάς το απλά σε διαφορετικό περιβάλλον.
  • Ο «θλιμμένος Keanu»

Τα μωρά αναγνωρίζουν «κρυμμένα» συναισθήματα


Από την ηλικία μόλις των τριών μηνών τα μωρά ανταποκρίνονται στα συναισθήματα που κρύβονται στις ανθρώπινες φωνές, ακόμα κι αν κοιμούνται, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.
Βρετανοί ερευνητές, μελέτησαν με τη βοήθεια της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης τον εγκέφαλο 21 κοιμισμένων μωρών ηλικίας τριών έως επτά μηνών.
Διαπίστωσαν ότι ο νηπιακός εγκέφαλος ανταποκρίνεται διαφορετικά, ανάλογα με το συναισθηματικό περιεχόμενο των φωνών και των ποικίλων ήχων (γέλια, κλάματα, άλλων θορύβων όπως τρεχούμενου νερού ή παιγνιδιών) στο περιβάλλον.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα νέα ευρήματα θα τους βοηθήσουν να ξεχωρίσουν το διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης του αυτιστικού εγκεφάλου από τον μη αυτιστικό και γενικότερα να ρίξουν φως στην εμφάνιση των νευροψυχολογικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια.
Η έρευνα έδειξε ότι ο βρεγματικός λοβός ενεργοποιείται και στα μωρά, ακριβώς όπως και στους ενηλίκους, όταν ακούνε τον ήχο ανθρωπίνων φωνών, ενώ η μεταιχμιακή περιοχή του εγκεφάλου των τρίμηνων μωρών ανταποκρίνεται πιο έντονα στους λυπητερούς και γενικότερα στους δυσάρεστους ήχους.
 πηγη newsbomb.gr

Η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ και το ζήτημα του Αιγαίου


Το τελευταίο ανέκδοτο άρθρο του Αναστάσιου Πεπονή στην εφημερίδα «Μακεδονία»
Περιορισμοί της ελεύθερης θάλασσας, επέκταση της κυριαρχίας των κρατών
Έως και τα μέσα του 20ού αιώνακυριαρχούσε στο διεθνές δίκαιο η νομική διάκριση των θαλασσίων εκτάσεων της γης σε αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα) και ανοικτή,ή ελεύθερη, θάλασσα. Τα παράκτια κράτη ασκούσανκυριαρχικά δικαιώματα μόνο στα χωρικά τους ύδατα. Σ’ όλη την άλλη θαλάσσια έκταση ίσχυε η αρχή της ελευθερίας των θαλασσών με την οποία αποκλειόταν η άσκηση σ’ αυτήν οιωνδήποτε κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους.
Τις κρατούσες αντιλήψεις για τον ρόλο και το νομικό καθεστώς των θαλασσών μετέβαλαν τεχνολογικές εφαρμογές πορισμάτων της επιστημονικής έρευνας, ιδίως από τα μέσα του 20ού αιώνα. Στον ρόλο της θάλασσας ως οδού επικοινωνίας (ναυτιλία) και ως πηγής τροφής (αλιεία), προστέθηκε η εκμετάλλευση πλούτου στον βυθό των θαλασσών και στο υπέδαφός του.