Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011

Θρήνος στο Όσλο από τη διπλή δολοφονική επίθεση

Εκατόμβη θυμάτων στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας!  Οι διαστάσεις της διπλής δολοφονικής επίθεσης στο Όσλο και  τα περίχωρά του, καθώς και στο νησί Οτόγια - 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Νορβηγικής πρωτεύουσας- είναι τραγικές  
Σύμφωνα με  τηλεγράφημα του Ρόιτερς, τα ξημερώματα της Παρασκευής,   η αστυνομία ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 87άτομα σκοτώθηκαν στο νησί Οτόγια, ενώ οι νεκροί της επίθεσης στο Όσλο ξεπερνούν τους17. Δηλαδή συνολικά ο αριθμός αυτών που έχασαν τη ζωή τους ανέρχεται στους 104, ενώ οιτραυματίες φθάνουν τους 14

Ο δράστης
Ειδικότερα, καθ' όλη τη  διάρκεια της νύχτας, ο αριθμός των θυμάτων της επίθεσης αυξάνονταν, ενώ, μέχρι το ξημέρωμα, είχε συλληφθεί ένας άνδρας ως υπεύθυνος για τις δολοφονίες.
Ο  υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας και άλλοι αξιωματούχοι  ανέφεραν πως πρόκειται για Νορβηγό πολίτη 32 ετών.
Λίγο αργότερα διέρευσε το όνομά του. Είναι ο  Anders Behring Breivik, ο οποίος είναι πιθανότατα  ακροδεξιόςκαι όχι φανατικός ισλαμιστής.
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ  δεν θέλησε να πει δημόσια περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες.
«Κάτι τέτοιο ανήκει στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης», είπε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, δηλώνοντας μέσω της τηλεόρασης TV2, ότι η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή». 
Ένα άλλο σημείο που παραμένει ακόμη σκοτεινό είναι αν ο δράστης ήταν ένας -  ο Νορβηγός που βρίσκεται στα χέρια των αρχών -  ή αν είχε και συνεργούς.
Έργο ακροδεξιών ή της τζιχάντ; 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι  οι Νιου Γιορκ Τάιμς, καθώς και η νορβηγική εφημερίδα Εξπρέσεν, ανέφεραν πως μία ομάδα με τον τίτλο «υποστηρικτές της παγκόσμιας τζιχάντ» ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων.
 Τα δημοσιεύματα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση, αναφορικά με το αν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια ισλαμιστών, ή για τρομοκρατική πράξη ακροδεξιού. φανατικών ισλαμιστών, ή, τρομοκρατική πράξη ακροδεξιού.
Ανεξάρτητα, πάντως, από την προέλευση και τα κίνητρα της δολοφονικής ενέργειας, σημασία έχει ο χαρακτηρισμός της πράξης από τους πολιτικούς και την κοινή γνώμη. 
Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ  έκανε λόγο για «δειλή τρομοκρατική πράξη» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας της Νορβηγίας, άποψη που ασπάστηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας. 
Οι δύο πολιτικοι  ορκίστηκαν,  πως αποκλείεται μία τέτοια πράξη να οδηγήσει τη χώρα στη σιωπή. «Κανείς δεν μπορεί να μας βομβαρδίσει για να σωπάσουμε» , είπε ο  πρωθυπουργός. 
Αναφορικά με την ανάληψη ευθύνης της τρομοκρατικής ενέργειας ο κ. Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι πολλές φορές συμβαίνει οργανώσεις δηλώνουν ότι βρίσκονται πίσω από ανάλογες πράξεις.
«Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όντως και οι δράστες», είπε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.  
Η αντιπολίτευση
«Είναι η χειρότερη επίθεση που δέχτηκε η Νορβηγία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».  Έτσι χαρακτήρισε την ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση,  που δέχθηκε την Παρασκευή η Νορβηγια, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης   Γκίαρ Μπέκεβολντ
Σημειώνεται, ότι μετά τον βομβαρδισμό στο Όσλο εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης στρατιωτικές δυνάμεις.
Από την πλευρά της η αστυνομία απηύθυνε σύσταση στους γεμάτους τρόμο και πανικό Νορβηγούς πολίτες, να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους. />
πηγη newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: