Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Μαχαίρι με το «έτσι θέλω» στο Δημόσιο

Φρένο στη χρηματοδότηση φορέων του στενού αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που επανειλημμένα εμφανίζουν υπερβάσεις στους ισολογισμούς τους βάζει η κυβέρνηση και το πλαφόν στις επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό όχι μόνο θα είναι «αδιαπραγμάτευτο», αλλά θα επιβάλλεται και με διοικητική πράξη του υπουργού Οικονομικών.

Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου τονίζουν ότι οι επιταγές του μνημονίου στο σκέλος των δαπανών θα τηρηθούν κατά γράμμα και οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου σχεδίου θα επιτύχουν ακόμα και αν οι περικοπές χρειαστεί να επιβληθούν με υπουργική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, το μοντέλο που θα εφαρμόσει η ηγεσία του Yπουργείου Oικονομικών προβλέπει για κάθε υπέρβαση ισολογισμού ισόποση περικοπή της επιχορήγησης που έχει προϋπολογιστεί.



Στην κατεύθυνση αυτή ετοιμάζονται και οι πρώτες αποφάσεις (εντός Αυγούστου) για τις πιστώσεις που έχουν εγγραφεί για τα υπουργεία και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, προκειμένου να γίνουν ανακατανομές. 

Το σχέδιο αφορά κονδύλια 2,5 δισ. για τον σχηματισμό αποθεματικού και στοχεύει στο να διασώσει τον προϋπολογισμό μετά τον πλήρη εκτροχιασμό του κατά το α΄ εξάμηνο της χρονιάς. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 3% των συνολικών δαπανών για μισθούς, συντάξεις και λειτουργικά έξοδα.

Το Γενικό Λογιστήριο θα εκδώσει και αποφάσεις που θα παγώνουν κάθε πληρωμή, ώστε να γίνει ανακατανομή πιστώσεων. Ως συνέπεια, αναμένεται ότι ορισμένοι φορείς δεν θα μπορέσουν να εισπράξουν πάνω από το 60% των κονδυλίων που υπολόγιζαν για φέτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την απαγόρευση προσλήψεων και αυξήσεων στο Δημόσιο, μέσα στους πρώτους 6 μήνες οι δαπάνες ξέφυγαν κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο, τάση που, αν δεν αντιστραφεί πλήρως, πρέπει τουλάχιστον να μετριασθεί ή να μην επαναληφθεί στο β΄ εξάμηνο.

Εάν προστεθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοσοκομείων (έχουν φτάσει και πάλι το 1,3 δισ. μετά την τελευταία ρύθμιση του 2010), των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ αλλά και των υπουργείων, οι δαπάνες με βάση τα στοιχεία πενταμήνου, αγγίζουν τα 6,5 δισ. ευρώ.

Aμεση προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί η μεταφορά κονδυλίων στα ασφαλιστικά ταμεία (600 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν για αρχή στο ΙΚΑ) προκειμένου να μην κινδυνεύσει η πληρωμή των συντάξεων και η παροχή περίθαλψης στους δικαιούχους.

Για να ενισχύσει το συγκεκριμένο μοντέλο πειθαρχίας, ο κ. Βενιζέλος σχεδιάζει και την ενεργοποίηση του θεσμού των γραφείων δημοσιονομικών ελέγχων, τα οποία παραμένουν ακόμη στα χαρτιά. 

Θα εφαρμοστεί δηλαδή ένας «δημοσιονομικός κανόνας» για κάθε φορέα του Δημοσίου, δηλαδή ένα απόλυτο όριο δαπανών κάθε δημόσιου φορέα, το οποίο θα ελέγχεται εσωτερικά -από τις αρχές δημοσιονομικού ελέγχου- και θα έχει την υψηλή εποπτεία ομάδα ειδικών από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ.

πηγη newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: