Κυριακή, 21 Αυγούστου 2011

Γιατί οι μύγες καταφέρνουν πάντα να ξεφύγουν από την... μυγοσκοτώστρα;  Ποιός από εμάς δεν έχει προσπαθήσει να σκοτώσει την εκνευριστική μύγα που διαταράσσει τον μεσημεριανό καλοκαιρινό του ύπνο; Φονικό όπλο άλλοτε η μυγοσκοτώστρα, άλλοτε ένα κομμάτι πανί  ή μια παντόφλα που βρίσκονται εκεί κοντά.
  Εντοπίζουμε την καημένη μύγα, υψώνουμε όσο πιο αθόρυβα γίνεται το όπλο του εγκλήματος, χτυπάμε με δύναμη... και η μύγα πάντα την τελευταία στιγμή καταφέρνει να πετάξει μακριά. Αν νομίζετε ότι είναι απλώς σύμπτωση, ήρθε η ώρα να μάθετε την επιστημονική αλήθεια.
Επιστημονική έρευνα για τις μύγες!

 Στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ο δρ. Μάικλ Ντίκινσον και η ομάδα του αποφάσισαν να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα. Και ιδού τα συμπεράσματά τους:
  Οι μύγες χρειάζονται 200 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να απογειωθούν. Στον ίδιο περίπου χρόνο, ο άνθρωπος προλαβαίνει μόνο να ανοιγοκλείσει τα μάτια του! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα, η μύγα προλαβαίνει να αντιληφθεί από που έρχεται η απειλή χρησιμοποιώντας τα σύνθετα μάτια της, να ετοιμάσει το σώμα της για απογείωση και να αποφασίσει την οδό διαφυγής της. Όλα αυτά μέχρι ο επίδοξος δολοφόνος της να ανοίξει και να κλείσει τα βλέφαρά του!
Η ευφυής μύγα έχει πολλούς τρόπους διαφυγής!
 Ο Μάικλ Ντίκινσον χρησιμοποιώντας μια κάμερα υψηλής ανάλυσης και μία μυγοσκοτώστρα υψηλής τεχνολογίας, κατάφερε να μελετήσει και τους τρόπους που επιλέγει κάθε φορά η μύγα για να δραπετεύσει:
  Αν η μυγοσκοτώστρα ή άλλο φονικό όπλο έρχεται από μπροστά, η μύγα μετακινεί τα μεσαία της πόδια προς τα εμπρός και σηκώνει τα πίσω ώστε να απογειωθεί προς τα πίσω. Αν η απειλή του θανάτου έρχεται από το πλάι, η μύγα γέρνει από την αντίθετη κατεύθυνση.
Επιστημονική συμβουλή για την εξόντωσή τους!
 Οι επιστήμονες του ��νστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια κλείνοντας την έρευνά τους συμβουλεύουν: "Αν δεν μπορείτε να αντέξετε με τίποτα την μύγα και είσαστε αποφασισμένοι να την εξοντώσετε, υπάρχει τρόπος. Καλύτερα να μην χτυπήσετε στην αρχική της θέση . Είναι προτιμότερο να σημαδέψετε την οδό διαφυγής που σας επισημάναμε παραπάνω ότι επιλέγει η μύγα και να χρυπήσετε το έντομο αφού αρχίσει να πετά".

πηγη pyles.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια: