Σάββατο, 13 Αυγούστου 2011

Γλυκό Καρπούζι


Εάν αγοράσετε καρπούζι που να έχει χοντρή φλούδα, μη χάσετε την ευκαιρία να φτιάξετε αυτό το υπέροχο γλυκό.
Την πρώτη φορά που το έφτιαξα δεν είχα ασβέστη και παρόλο που δεν έγινε πάρα πολύ τραγανό, η γεύση του ήταν υπέροχη. Τα γλυκά του κουταλιού δεν χρειάζονται ψυγείο για να διατηρηθούν και όπως όλα τα άλλα γλυκά ούτε το καρπούζι, αλλά καλό είναι να έχετε και στο ψυγείο γιατί παγωμένο είναι ακόμη πιο ωραίο.

Γλυκό Καρπούζι Συνταγή, της Ήβης
Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 30 λεπτά
Γίνονται: 2 μεγάλα βάζα, περίπου 1 κιλό
Υλικά:
Φλούδα
Καρπουζιού
1
Κιλό
Ζάχαρη για κάθε κιλό φλούδα καθαρισμένη
½
Κούπα
Ασβέστη διαλυμένο σε 2 λίτρα νερό
3
Κούπες
Νερό
4 – 5
Κουταλιές
Χυμό λεμονιού
2
Φυλλαράκια
Αρμπαρόριζα (κιούλι) ή 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας
3
Κουταλιές
Χυμό λεμονιού για το τέλος
Εκτέλεση:
1.
Ξεφλουδίζουμε το καρπούζι και αφαιρούμε όλο το εσωτερικό μέχρι να μη φαίνεται κόκκινο.
2.
Κόβουμε το κάθε κομμάτι σε μικρότερα κομμάτια γύρω στα 5 – 6 εκατοστά.
3.
Διαλύουμε τον ασβέστη με το νερό και βάζουμε μέσα το καρπούζι και το αφήνουμε για 1 – 2 ώρες.
4.
Ξεπλένουμε από τον ασβέστη πάρα πολύ καλά και το αφήνουμε να στραγγίξει. Σε περίπτωση που δεν έχετε ασβέστη θα βάλετε τις φλούδες με το χυμό ενός λεμονιού να μείνει περίπου 1 ώρα. Μετά το στραγγίζετε.
5.
Διαλύουμε τη ζάχαρη με το νερό και το βάζουμε να βράσει. Προσθέτουμε τις φλούδες και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι το συρόπι να δέσει.
6.
Το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την αρμπαρόριζα (ή τη βανίλια) και το χυμό λεμονιού και κουνάμε την κατσαρόλα.
7.
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
Σημ:
Το καρπούζι σερβίρεται πάντα παγωμένο.
πηγη http://www.kopiaste.info

Δεν υπάρχουν σχόλια: