Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011

Το CERN ζητάει τη βοήθεια μας!


 Πρόσκληση στους πολίτες όλου του κόσμου, να βοηθήσουν μέσω της προσφοράς της επεξεργαστικής ισχύος των υπολογιστών τους στα πειράματα που γίνονται στον μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, απευθύνουν οι υπεύθυνοι του CERN.
 
 Πρόκειται για ένα ακόμα μεγάλο επιστημονικό πρόγραμμα το οποίο προσφεύγει στην "επιστήμη των πολιτών" και ζητάει τη βοήθεια κάθε ενδιαφερόμενου, που θα ήθελε να διαθέσει τον ελεύθερο χρόνο του για να συμβάλει σε μια σημαντική ανακάλυψη. Στο παρελθόν, άλλες επιστημονικές ομάδες έχουν επίσης καταφύγει στους πολίτες, για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης (SETI@home) ή για την ανάλυση πρωτεϊνών (Folding@home).
  Τώρα έρχεται το CERN και ζητάει κάτι ανάλογο. Για τον σκόπό αυτό, δημιούργησε το πρόγραμμα LHC@home, ώστε να αξιοποιήσει τη συλλογική επεξεργαστική ισχύ όσο το δυνατόν περισσότερων υπολογιστών ανά τον κόσμο.

  Ετσι οι πολίτες-επιστήμονες θα έχουν τη χαρά να συμμετάσχουν στα ιστορικά πειράματα του μεγάλου επιταχυντή, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναζήτηση του αποκαλούμενου και "σωματιδίου του Θεού" (δηλαδή του "μποζονίου του Χιγκς").
 "Οι εθελοντές μπορούν τώρα να βοηθήσουν ενεργά τους φυσικούς στην αναζήτηση νέων θεμελιωδών σωματιδίων που θα ρίξουν φως στην προέλευση του σύμπαντός μας, συνεισφέροντας διαθέσιμη επεξεργαστική ισχύ από τους προσωπικούς υπολογιστές τους, επιτραπέζιους και φορητούς", αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών, που συνεργάζεται για το νέο πρόγραμμα με το Κέντρο Κυβερνοεπιστήμης Πολιτών, στο οποίο συμμετέχουν ο ΟΗΕ και το πανεπιστήμιο της Γενεύης.

  Αν και το CERN διαθέτει μια εντυπωσιακή υποδομή διασυνδεμένων υπολογιστών, (κάθε χρόνο ο επιταχυντής, μέσω των συγκρούσεων σωματιδίων, παράγει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων προς επεξεργασία, που φθάνουν τα 15 εκατ. Gigabyte), δεν λέει όχι στη συμβολή έξτρα ισχύος από κάθε ενδιαφερόμενο.

   Οσοι πιστοί, προσέλθετε! Περισσότερες πληροφορίες στο LHC@home
πηγη .pyles.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια: