Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Θρίλερ με τον ανασχηματισμό


Θρίλερ με τον ανασχηματισμό

Εντός της ημέρας ο ανασχηματισμός. Αναβάλλεται το προγραμματισμένο ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες. Προσανατολίζεται σε δομικό ανασχηματισμό με δραστική μείωση προσώπων. Θα συμπεριλάβει δύο με τρία εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα και θα απομακρύνει υπουργούς που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις

Λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, οπότε ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι προχωρά σε ανασχηματισμό και θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, φουντώνουν τα σενάρια για τα πρόσωπα και τις επικείμενες αλλαγές.
Ο ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας, με τον πρωθυπουργό, όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, να αναβάλλει το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο πρωθυπουργός θα συγκροτήσει ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα με 15 υπουργούς και ανάλογο αριθμό υφυπουργών.
Αναμένεται να συμπεριλάβει δύο με τρία εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα και να απομακρύνει υπουργούς που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.
Το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στο υπουργείο Οικονομικών, με τα σενάρια να θέλουν το διαχωρισμό του σε ένα για τα εσωτερικά θέματα και το άλλο για τις επαφές με την τρόικα.
Σε ό,τι αφορά τον νυν υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, φέρεται σύμφωνα με τα σενάρια να αναλαμβάνει το τμήμα του υπουργείου που έχει να κάνει με τις διεθνείς διαπραγματεύσεις.
Δεν αποκλείεται όμως και η μετακίνησή του σε κάποιο άλλο υπουργείο όπως αυτό των Εξωτερικών ή κάποιο πιο παραγωγικό.
Ο οικονομολόγος Λουκάς Παπαδήμος, που υπήρξε πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ τον τελευταίο χρόνο ήταν άμισθος σύμβουλος του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου, θεωρείται ως επικρατέστερος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Εκτός από το όνομα του Λουκά Παπαδήμου, τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ φέρνουν στο προσκήνιο και αυτό του Αλέκου Παπαδόπουλου.
Σε ό,τι αφορά τα άλλα υπουργεία, η συμμετοχή του Γιάννη Ραγκούση θεωρείται σίγουρη, καθώς έχει αναδειχθεί ο πιο επιτυχημένος υπουργός της κυβέρνησης.
Ερωτηματικό αποτελεί η παραμονή ή όχι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, με επικρατέστερο βέβαια σενάριο τη μη διατήρηση της θέσης του, ενώ το δρόμο της εξόδου αναμένεται να δουν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, και η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.
Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού μπαίνουν και ο Δημήτρης Δρούτσας, ο Ιωάννης Πανάρετος και η Λούκα Κατσέλη, ενώ ο Δημήτρης Ρέππας ενδέχεται να μετακινηθεί σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο, καθώς δεν επιθυμεί να διαδραματίσει τον κεντρικό ρόλο του συντονιστή μιας κυβερνητικής επιτροπής.
πηγη news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: