Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Oι Βρετανοί ψάχνουν... στη μυθολογία την ερμηνεία της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Με αναφορές στην αρχαιοελληνική γραμματεία και τη μυθολογία Βρετανοί πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές επιχειρούν να ερμηνεύσουν την σημασία της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Την κλασική τους παιδεία επιστράτευσαν επενδυτές στο Λονδίνο για να σχολιάσουν τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αναφέρει η Guardian.

Οι τραπεζίτες ήταν έως αργά το βράδυ κολλημένοι στις τηλεοράσεις παρακολουθώντας με εμφανή αγωνία το αποτέλεσμα της κρίσιμης ψήφου εμπιστοσύνης στην Ελληνική Βουλή.
Μετά δε την υπερψήφιση της κυβέρνησης Παπανδρέου, ανώτατο τραπεζικό στέλεχος εκτίμησε πως η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν τις τελευταίες ώρες δώσει σημαντική διαπραγματευτική δύναμη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την Guardian οι Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον ίδιο τους τον εαυτό.
Ανάλογη είναι η εκτίμηση του Τόνι Μπάρμπερ, πολιτικού συντάκτη των Financial Times που βρέθηκε χθες βράδυ στο Σύνταγμα, και εκτιμά πως μετά την συσπείρωση του κοινοβουλευτικού ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και η εκταμίευση της 5ης δόσης, αναπόφευκτα δε και η φθορά του κινήματος των αγανακτισμένων.
Επισημαίνει επίσης πως οι αγανακτισμένοι καταφέρονται κατά των πολιτικών τους λες και οι ίδιοι είναι άμοιροι ευθυνών.

Ο Σάιμον Τζένκινς, έγκριτος πολιτικός αναλυτής, υπογραμμίζει ότι οι διαδηλωτές λειτουργούν ως όπλο πίεσης προς Γερμανούς και Γάλλους ώστε να βάλουν πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη, και θα το κάνουν γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή.
Οι Financial Times με πρωτοσέλιδο την Ελλάδα προειδοποιούν ότι τα περιθώρια για το ελληνικό πολιτικό σύστημα στενεύουν και είναι επιτακτικό να ανταποκριθεί στο καθήκον του και να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πακέτο και να στηρίξει την απαρέγκλιτη εφαρμογή του.
Η ανταποκρίτρια των Financial Times στην Αθήνα υποστηρίζει πως παρατηρείται σημαντική αύξηση αγοράς χρυσού, ενώ παράλληλα μειώνονται οι μεταβιβάσεις χρημάτων από ελληνικές σε κυπριακές τράπεζες, οι οποίες θεωρούνται ευάλωτες σε μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία.
πηγη newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: