Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Τι είδε στον ύπνο του ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Τι είδε στον ύπνο του ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Την παραμονή του πρόσφατου ανασχηματισμού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είδε ένα 
κατευθυνόμενο όνειρο. Ένα βράδυ πριν, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δει έναν εφιάλτη. Δεν τον έβλεπε για πρώτη φορά, όμως αυτή τη φορά ήταν μπροστά του: ολοζώντανος ο εφιάλτης της 17ης Σεπτεμβρίου του 2007, ολοζώντανος ο Ευάγγελος στο Ζάππειο.Και μπορεί ο Σαμαράς να έχει προχωρήσει στο Ζάππειο 2, για το Γιώργο όμως, αυτό θα μείνει για πάντα το Ζάππειο μηδέν: ο Ευάγγελος, ο Βαγγέλης, τον αμφισβητεί και θέλει να του πάρει το κόμμα του. Στον εφιάλτη, βλέπει τον εαυτό του να τηλεφωνεί στη μητέρα του και να της λέει:

Mummy, αυτός ο παχουλός αγύμναστος θέλει να πάρει το μαγαζί του μπαμπά μέσα από τα χέρια μου! Mummy, do something! Μπορεί ο μπαμπάς να δάνεισε για λίγο την επιχείρηση στο Σημίτη αλλά τότε ήμουν μικρούλης! Και του υποσχέθηκαν όλοι να μου την επιστρέψουν μόλις μεγαλώσω! Mummy, θέλουν να με διώξουν! Τι έκανα; Έχασα δύο φορές στις εκλογές, δεν δικαιούμαι μια τρίτη ευκαιρία;
- Jeffrey, σου θυμίζω τέσσερις εκλογές έχασες, αλλά αυτό δεν είναι της στιγμής…
- Μα, είπαμε, τις Δημοτικές και τις Ευρωεκλογές δεν τις μετράμε!
- Αυτό το είπαμε για τους άλλους, μεταξύ μας ας λέμε την αλήθεια…
Mummy, κάνε κάτι, πρέπει να γίνω πρωθυπουργός, όπως ο μπαμπάς και ο παππούς… έστω για λίγο! Το ξέρεις, θα τα καταφέρω καλύτερα από τον μπαμπά.
- Αυτό, my little boy, μην το ξαναπείς, γιατί κανείς δεν θα σε ψηφίσει. Τώρα πέσε και κοιμήσου ήσυχα, σου έχω πει χιλιάδες φορές, θα γίνεις σίγουρα πρωθυπουργός -εν ανάγκη σε άλλη χώρα- όμως θα γίνεις, το έχω συνεννοηθεί με τους συμπατριώτες μου.
Με το κλείσιμο του εφιαλτικού τηλεφώνου ο Γιώργος άνοιξε τα μάτια του πάνω από το μουστάκι του. Σε σχέση με όλες τις άλλες φορές που έβλεπε αυτόν τον εφιάλτη, είχε ξυπνήσει χαρούμενος χωρίς να ξέρει γιατί. Σε λίγο το κατάλαβε.
Το μυαλό του είχε γεννήσει μια ιδέα, από μόνο του, χωρίς τη βοήθεια κανενός, ούτε του Παύλου, ούτε της Τίνας, ούτε του Γιώργου: θα εκδικηθεί το Βαγγέλη με το χειρότερο τρόπο. Θα τον αφανίσει, θα τον ξεφτιλίσει και θα τον στείλει σπίτι του, ίσως και στη φυλακή με λίγη τύχη. Θα τον κάνει υπουργό οικονομίας και, μάλιστα, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για να έχει την απόλυτη ευθύνη της αποτυχίας του!
Ο Βαγγέλης, όμως, θα δεχθεί; Φυσικά θα δεχθεί, ο εξυπνάκιας. Είναι τόσο φιλόδοξος και τόσο σίγουρος για τον εαυτό του, που είναι ικανός να πάει στο Dancing with the Stars με τη βεβαιότητα πως θα βγει πρώτος και καλύτερος.
Η ιδέα είναι καταπληκτική. Ο Γιώργος δάκρυσε από συγκίνηση που σκέφτηκε κάτι τέτοιο και ομολόγησε στον εαυτό του: σε αντίθεση με ό,τι λένε όλοι -ακόμη και η mummy- τελικά, κάτι έχω πάρει από τον daddy…
Τα ξημερώματα ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχθηκε το τηλεφώνημα του Γιώργου και τη θέση του αντιπροέδρου πακέτο με μία βόμβα: το Υπουργείο Οικονομίας της πιο «στριμόκωλης» οικονομικά χώρας του πλανήτη.
Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο η μέρα κατρακύλησε με ταχύτατους ρυθμούς, με προετοιμασίες για την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης και με εξαιρετική υποδοχή στο ring της οικονομικής πολιτικής, ενός πολιτικού βαρέων βαρών και αν τολμά κανείς ας τον αμφισβητήσει.
Και, επιτέλους, ήρθε το βράδυ. Ο Ευάγγελος ξάπλωσε ανάσκελα στο παχουλό του μαξιλάρι και το πλατύ – πλατύ χαμόγελό του θαρρείς εξαπλώθηκε στα αφράτα μάγουλά του πέρα από τα συνηθισμένα όρια και χύθηκε στο μαξιλάρι λίγο κάτω από τα αυτιά του. Έτσι αποκοιμήθηκε το σημαντικό αυτό βράδυ ο aντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος.
Χωμένος μέσα σ’ αυτόν τον πλούσιο ύπνο, ο Ευάγγελος, είδε ένα εξίσου πλούσιο όνειρο.
Είδε τον εαυτό του ανάμεσα στους προέδρους και πρωθυπουργούς της Ευρώπης, να αγορεύει και όλοι να τον κοιτάζουν με θαυμασμό και υπακοή.
Είδε πρωτοσέλιδα στους Financial Times, στη Guardian, στη Le Monde, στην El Pais, και στο Καρφί, να εκθειάζουν το μεγάλο σωτήρα της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας.
Είδε τη θριαμβευτική επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, το πλήθος των Ελλήνων να τον περιμένει να κατεβεί τις σκάλες του αεροπλάνου κι εκείνος, να γυρίζει προς τα πίσω και με ένα μεγαλόψυχο νεύμα του χεριού του, να καλεί να κατεβεί μαζί τις σκάλες, ο βοηθός του, ο Γιωργάκης ο Παπανδρέου.
Είδε τον ανδριάντα του να τοποθετείται ακόμη και στο Λονδίνο, δίπλα σε αυτόν του Churchill, και λόγω όγκου, οι δυο τους να ισορροπούν τέλεια στην πλατεία.
Είδε τους χιλιάδες δρόμους σε όλη την Ελλάδα, που ονομάζονται Ελευθερίου Βενιζέλου, να μετονομάζονται με ένα απλό αυτοκολλητάκι σε Βαγγέλη Βενιζέλου.
Ακόμη και το αεροδρόμιο των Αθηνών από ΕλΒελ να μετονομάζεται σε ΒαΒελ, όνομα που ταιριάζει καλύτερα σε ένα διεθνές αεροδρόμιο.
Είδε τον Larry King και την Oprah Winfrey να επανέρχονται στα τηλεοπτικά studios για μια κοινή συνέντευξη του Βαγγέλη.
Είδε τον εαυτό του σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση στη Βίκυ Φλέσσα, η οποία, αν εξαιρέσουμε τις τρεις ερωτήσεις της, δεν πρόλαβε να βγάλει κιχ.
Είδε τον εαυτό του να παραλαμβάνει τα βραβεία Nobel της Οικονομίας, της Ειρήνης και της Φυσικής, αφού νωρίτερα είχε σαρώσει στα Oscar, στα Grammy και στα MTV awards.
Είδε, είδε, είδε και τι δεν είδε.
Αυτό που δεν είδε, ούτε στον ύπνο του αλλά ούτε και στον ξύπνιο του έως τώρα, είναι το βλέμμα της απόγνωσης των ανέργων, των επιχειρηματιών που χρεοκόπησαν, των συνταξιούχων.
Δεν είδε την αναισθησία του Δημόσιου τομέα – για να μη «θρηνήσουμε» ούτε έναν απολυμένο του δημοσίου, ας σκοτώσουμε στην ανεργία όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους κατ’ αποκλειστικότητα.
Δεν είδε τις αδικίες απέναντι στις συνεπείς κοινωνικές ομάδες και τα χαϊδέματα στις κακομαθημένες διορισμένες ομάδες των πολιτικών γραφείων.
Όλοι λένε πως είναι έξυπνος.
Τα ορθάνοιχτα επιθετικά γυαλιστερά του μάτια δείχνουν να είναι και ξύπνιος.
Ας ελπίσουμε ότι θα δουν.
Σε λίγο θα δούμε.
Περικλής Πηλείδης
Ονειροκριτικός.
Πηγη aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: