Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Χείρα βοηθείας από το Ίδρυμα Brookings


Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εξωραΐσει την εικόνα της κυβέρνησης

Χείρα βοηθείας από το Ίδρυμα BrookingsΤο Ιδρυμα Brookings, διά της ηγετικής του ομάδας Τάλμποτ και Ανθολις, προσωπικών φίλων του πρωθυπουργού Παπανδρέου και συχνών συνομιλητών του, επιχειρεί να εξωραΐσει την εικόνα της πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου στις μεταρρυθμίσεις παρέχοντάς του χείρα πολιτικής βοηθείας στα κέντρα εξουσίας της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Η όλη εικόνα που επιχειρείται να δοθεί για τον πρωθυπουργό στα σημειώματα του διευθύνοντος συμβούλου του Brooking, Γουίλιαμ Ανθολις, στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, είναι πως αυτός είναι ηγέτης που «λύνει προβλήματα» («problem solver») και εμμέσως «πλασάρεται» η ιδέα πως απαιτείται η δέουσα απήχηση και περαιτέρω στήριξη στο πρόσωπό του. Αυτό βέβαια γίνεται μελετημένα και σκόπιμα από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος, γιατί γνωρίζει πως ένα τέτοιο «προσόν» ανοίγει πόρτες στους διαμορφωτές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος και αποκλίσεων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», σε σημείωμά του ο κ. Ανθολις συμπεραίνει, με μεγάλη δόση υπερβολής, πως «Ομπάμα και Παπανδρέου χρειάζονται ο ένας τον άλλο, ο Ομπάμα χρειάζεται τον Παπανδρέου για να καθησυχάσει τις παγκόσμιες οικονομικές αγορές μ' ένα βιώσιμο σχέδιο για τα οικονομικά της Ελλάδας [...] (λόγω ευρώ) [...] και ο Παπανδρέου χρειάζεται τον Ομπάμα γιατί η αμερικανική υποστήριξη -και μερικές φορές πίεση- ήταν απαραίτητη στο ΔΝΤ και στην Ε.Ε. για την κρίσιμη υποστήριξή τους στην αντιμετώπιση της κρίσης...».

Παρά ταύτα, στην αμερικανική πρωτεύουσα υπάρχουν πολλοί που αποδίδουν πρωτίστως τις ευθύνες στον Γ. Παπανδρέου γιατί, κατά την άποψή τους, η ατολμία του να προχωρήσει στις συμφωνημένες διαρθρωτικές αλλαγές -περιορισθείς τουναντίον σε εύκολες οριζόντιες και συνταξιοδοτικές περικοπές- έφερε τη χώρα τώρα στην ανάγκη επαιτείας για την πέμπτη δόση του δανείου.
πηγη newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: