Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Σε πανικό η κυβέρνηση απ’ την κατάρρευση των αγορών


Και εκεί που είπαμε να ηρεμήσουμε λόγω καλοκαιριού και αφού προηγήθηκε η «καθησυχαστική» Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, ξαφνικά οι αγορές στην Ευρώπη δείχνουν να τινάζονται στον αέρα.
Αν και η Γερμανία δείχνει να μην ανησυχεί και κάποιοι άλλοι να θεωρούν ότι η πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων είναι μεμονωμένη, πλέον έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται από διεθνή μέσα ενημέρωσης πως η κρίση χρέους στην Ευρώπη είναι συστημική. Η καρδιά της Ευρώπης βρίσκεται λίγο πριν το έμφραγμα και η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως τα χειρότερα θα χτυπήσουν πρώτα την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος παρακολουθεί στενά τα όσα συμβαίνουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και προχθές σε ειδική σύσκεψη ενημέρωσε τους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε την ανησυχία του εχθές σε συνέντευξή του και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η ελληνική οικονομία από την εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή στο σύνολό της.
Η Ιταλία ήδη φαίνεται να σκέφτεται να μην συμμετάσχει στην νέα βοήθεια για την Ελλάδα, κάτι που για πολλούς θα ισοδυναμεί με επιστροφή στο μηδέν για τις προσπάθειες όλων των χωρών της Ευρώπης προκειμένου να διασωθεί η Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Η αδυναμία μιας μεγάλης χώρας να ανταποκριθεί στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα «ανησυχούσε» πολύ περισσότερο.
Συν τοις άλλοις ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες της απόφασης την ώρα που ακόμα και οπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχτηκε πως ο μηχανισμός βοήθειας δεν λειτουργεί. Η επίθεση κερδοσκοπίας σε συνδυασμό με την έλλειψη αποφασιστικότητας των Ευρωπαίων ηγετών έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα για τη χώρα μας.
Στα απόνερα της κρίσης η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η 6η δόση να μην καταβληθεί βάση του νέου δανείου, αλλά βάση της πρώτης δανειακής σύμβασης. Αυτό θα σημαίνει καθυστέρηση υλοποίησης του δεύτερου προγράμματος, υψηλότερα επιτόκια και απουσία εμπιστοσύνης από τις αγορές.
Τα πράγματα κινδυνεύουν να εξελιχτούν χειρότερα από ότι τα έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα, αφού το «αποκούμπι» της Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδέχεται σε λιγότερο από έξι μήνες να μην μπορεί να βοηθήσει ούτε τον εαυτό 
πηγη newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: