Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011

Τα μωρά αναγνωρίζουν «κρυμμένα» συναισθήματα


Από την ηλικία μόλις των τριών μηνών τα μωρά ανταποκρίνονται στα συναισθήματα που κρύβονται στις ανθρώπινες φωνές, ακόμα κι αν κοιμούνται, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.
Βρετανοί ερευνητές, μελέτησαν με τη βοήθεια της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης τον εγκέφαλο 21 κοιμισμένων μωρών ηλικίας τριών έως επτά μηνών.
Διαπίστωσαν ότι ο νηπιακός εγκέφαλος ανταποκρίνεται διαφορετικά, ανάλογα με το συναισθηματικό περιεχόμενο των φωνών και των ποικίλων ήχων (γέλια, κλάματα, άλλων θορύβων όπως τρεχούμενου νερού ή παιγνιδιών) στο περιβάλλον.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα νέα ευρήματα θα τους βοηθήσουν να ξεχωρίσουν το διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης του αυτιστικού εγκεφάλου από τον μη αυτιστικό και γενικότερα να ρίξουν φως στην εμφάνιση των νευροψυχολογικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια.
Η έρευνα έδειξε ότι ο βρεγματικός λοβός ενεργοποιείται και στα μωρά, ακριβώς όπως και στους ενηλίκους, όταν ακούνε τον ήχο ανθρωπίνων φωνών, ενώ η μεταιχμιακή περιοχή του εγκεφάλου των τρίμηνων μωρών ανταποκρίνεται πιο έντονα στους λυπητερούς και γενικότερα στους δυσάρεστους ήχους.
 πηγη newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: