Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Επιστροφή των καταθέσεων βλέπει ο Προβόπουλος


Η ΤτΕ είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει εάν χρειαστεί το σύστημα 

άμεσης παροχής ρευστότητας

Επιστροφή των καταθέσεων βλέπει ο ΠροβόπουλοςΤην τάση επιστροφής κεφαλαίων και καταθέσεων που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό για να προστατευτούν από την κρίση του ελληνικού χρέους και τα μέτρα του μνημονίου επιβεβαιώνει και η Τράπεζα της Ελλάδας. 

Το θέμα του επαναπατρισμού των καταθέσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον διοικητή της τράπεζες της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο που τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει, εάν χρειαστεί, και το σύστημα άμεσης παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες στην περίπτωση που το δημόσιο κληθεί να αποπληρώσει άμεσα ομόλογα με χρήματα που έχουν κατατεθεί σε τραπεζικά ιδρύματα.

Σε ότι αφορά την σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων κορυφαία τραπεζικά στελέχη σημείωναν την αλλαγή της τάσης που παγιώθηκε από την αρχή τους 2010 και εκτιμούν ότι το πρόσημο μεταβολής του υπολοίπου των καταθέσεων τον Αύγουστο θα είναι θετικό.

Όσον αφορά την ενεργοποίηση του μηχανισμού παροχής ρευστότητας πληροφορίες θέλουν να υπάρχει ενδιαφέρον από εμπορικές τράπεζες να λειτουργήσει προληπτικά σε περίπτωση επιδείνωση της ρευστότητας του συστήματος.

Η εμπλοκή των εμπορικών τραπεζών στο roll over των ελληνικών ομολόγων αλλά και η ενεργοποίηση του πλέγματος προστασίας που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου βρέθηκαν στο τραπέζι της χθεσινή συνάντησης.

Ο διοικητής της ΤτΕ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την λύση της ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβριο.

Επίσης ενημέρωσε το υπουργό οικονομικών για το θέμα της εξέτασης του χαρτοφυλακίου των δανείων των εμπορικών τραπεζών από την Black Rock και το ελληνικό τμήμα Ernst Young η οποία θα ξεκινήσει τον άλλο μήνα και θα ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου υπό την εποπτεία της τράπεζας της Ελλάδας.
πηγη newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: