Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011

Δημόσιο: από τη μονιμότητα στην... εποχική εργασία -Που οδηγεί η εργασιακή εφεδρεία


 Η λίστα με τους 11 πρώτους οργανισμούς που συγχωνεύονται – καταργούνται
- Με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή όσων θα μείνουν στην “εφεδρεία”
- Πρώτοι στη λίστα όσοι υπηρετούν με σύμβαση αορίστου χρόνου
- Ένας στους τρεις εποχικούς θα προέρχεται από τους “εφέδρους”

Τελικά όλα δείχνουν ότι μπαίνουν στη εργασιακή εφεδρεία ότι θα μπορούν να μείνουν στις ... λίστες του ΑΣΕΠ και πέραν του 12μηνου. Αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα με ποσόστωση να επιλέγονται για εποχική εργασία.

Άμεσα όμως ξεκινούν οι συγχωνεύσεις, οι καταργήσεις και οι αναδιαρθρώσεις υπηρεσιών και οργανισμών και σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” η λίστα περιλαμβάνει ΕΡΤ,ΚΕΔ,Τουριστικά Ακίνητα,ΟΔΔΥ,Ιδρυμα Νεότητας,Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων,ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις Κατασκευαστική, ΕΟΜΜΕΧ και ΙΓΜΕ. Αφορά λοιπόν τουλάχιστον 7.000 άτομα. Μέσα στους επόμενους εννιά μήνες θα έχει γίνει το “ξεκαθάρισμα” πόσοι δηλαδή πλεονάζουν και πόσοι θα μπουν στην εφεδρεία.

Βέβαιο όμως θα πρέπει να θεωρείται ότι έρχονται απολύσεις καθώς με βάση τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις (1/10) το προσωπικό είναι πολύ.

Πως θα επιλεγούν αυτοί που θα βγουν στην εφερδεία; Αυτό θα το αποφασίσουν οι σύμβουλοι, οι οποίοι όμως θα πάρουν και μια λίστα με κοινωνικά και εργασιακά κριτήρια (αυτά δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά).

Από κει και πέρα όσοι ως “πλεονάζοντες” δεν μεταταγούν και όσοι δεν καταφέρουν να βρουν μέσω ΑΣΕΠ μια θέση και πάλι στο Δημόσιο και μείνουν στην εφεδρεία θα μπορούν για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών θα έχουν προτεραιότητα σε ποσοστό 30% στις προσλήψεις εποχικού προσωπικού.

Για παράδειγμα στις 22.500 θέσεις εποχικού προσωπικού οι 6.750 θέσεις θα καλυφθούν από τους “εφέδρους”

Ακόμη βέβαια είναι στον αέρα βασικά ερωτήματα όπως από που θα πληρώνονται, καθε πότε και ποιος θα καλύπτει ασφαλιστικά τους “εφέδρους” για το διάστημα της εφεδρείας.

πηγη newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: