Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

Μαύρα σενάρια για σκληρότερα μέτρα από ποτέ μετά την τηλεδιάσκεψη - Θρίλερ για το πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις


 60.000 θα δούν την πόρτα έως τις 31/12
- Επικοινωνιακό τρικ το κόψιμο στις συντάξεις όσων είναι κάτω των 55
- Θα γίνουν απολύσεις ακόμα και στον στενό δημόσιο τομέα
- Μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης δεν αναμένονται πληροφορίες

Το Δημόσιο, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, "τελειώνει" θα τελειώσει απόψε  με όσα αναμένεται να πει οτι θα κάνει άμεσα στους ελεγκτές της τρόικας ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Όχι μόνο θα βρεθούν στον δρόμο έως τις 31/12, 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θα γίνουν απολύσεις και στον στενό δημόσιο τομέα, όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών.

Μαραθώνια αναμένεται να είναι η τηλεδιάσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η τηλεδιάσκεψη, που άρχισε περίπου στις 7.30 απόψε, "μπορεί να διαρκέσει έως τις πρώτες πρωινές ώρες και να συνεχιστεί αύριο ή και αργότερα". Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι "δεν έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για αύριο".

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η χρονική διάρκεια της τηλεδιάσκεψης καταδεικνύει και τη δυσκολία στην τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα δημοσιονομικά μέτρα, τόσο για το τρέχον έτος, όσο και το 2012. Θεωρείται δεδομένο ότι τα μέτρα αυτά θα επικεντρωθούν στον περαιτέρω δραστικό περιορισμό των δαπανών (συμπεριλαμβανομένων, της εργασιακής εφεδρείας - που αναμένεται να επεκταθεί και στον στενό δημόσιο τομέα -, της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, των καταργήσεων φορέων, κ.λπ.).

Ο κ.Βενιζέλος είπε μεταξύ άλλων οτι θα δεσμευθεί για: 

- Κλείσιμο περιττών οργανισμών και ανακοίνωση εντός της εβδομάδας της αναδιάρθρωσης των φορέων
Εφεδρεία στον στενό και τον δημόσιο τομέα ("στον στενό δημόσιο τομέα υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, όπως και στον ευρύτερο. Πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση με διαφάνεια. Το μελετά ο αρμόδιος υπουργός", δήλωσε χαρακτηριστικά).
- Ολοκλήρωση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ στις αρχές Οκτωβρίου (με την επισήμανση, "να μην νιώθει κανείς υπάλληλος ότι απειλείται").
- Ταχύτερη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να "είμαστε κοντά στον στόχο έως τον Δεκέμβριο".

Πως θα "διώξουν" 60.000 υπαλλήλους


Κατ' αρχήν, μόνο από τις ΔΕΚΟ θα μείνουν εκτός με την εφεδρεία 20.000 υπάλληλοι.

Αν αυτό επεκταθεί και στον «στενό» δημόσιο τομέα μιλάμε για άλλους 5.000 σε καθεστώς εφεδρείας.

Υπάρχουν όμως και άλλοι 35.000 συμβασιούχοι τους οποίους η τρόικα θέλει άμεσα να δουν την πόρτα της εξόδου. Οι περισσότεροι μάλιστα προσλήφθηκαν το 2011.

Επικοινωνιακό τρικ το κόψιμο των συντάξεων σε όσους είναι κάτω των 55 ετών

Νωρίς το μεσημέρι, ένα από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν ήταν οτι η τρόικα έχει απαιτήσει τη διακοπή καταβολής συντάξεων σε όσους είναι κάτω των 55 ετών στο Δημόσιο. Το σενάριο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit αποδεικνύεται αποκύημα φαντασίας, αφού διαψεύδεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Τηλεδιάσκεψη - κυβερνητική επιτροπή - Ανακοίνωση μέτρων

Το ραντεβού λοιπόν του κ.Βενιζέλου με την τρόϊκα κλείστηκε για τις 19.00, ενώ ήταν προγραμματισμένο για τις 15.00 το μεσημέρι. Αυτό ήταν αφορμή να κυκλοφορήσουν πολλά σενάρια. Από τεχνικά προβλήματα, μέχρι παζάρια και μάλλον το τελευταίο είναι το επικρατέστερο. Η συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής θα γίνει όχι απόψε αλλά αύριο το πρωι.

Θα τα ανακοινώσουμε όλα μετά τις επαφές με την τρόικα - Σταματήστε τα σενάρια

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

«Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσίασε χθες το βράδυ σε δημόσια ανακοίνωσή του το πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι αποφασισμένη να κινηθεί η Κυβέρνηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του 2012, καθώς και για την άμεση προώθηση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών», τονίζει το υπουργείο.

Όπως σημειώνει, όλες οι ειδικότερες αποφάσεις, «οι οποίες κινούνται, ούτως ή άλλως, στο πλαίσιο του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και ισχύει ως νόμος του κράτους», θα ανακοινωθούν μετά και την ολοκλήρωση των επαφών με την τρόικα.

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει παράλληλα πως δεν έχει απολύτως κανένα νόημα η ανακύκλωση ή η επεξεργασία σεναρίων, τα οποία, όπως λέει, δημιουργούν σύγχυση και νευρικότητα στους πολίτες.
πηγη newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: