Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Γ. Παπανδρέου: Εξασφαλίσαμε την 5η δόση

Πετύχαμε σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα. Εξασφαλίσαμε την 5η δόση του δανείου και το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης, είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Εξασφαλίσαμε την εγγύηση των μισθών και των συντάξεων, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας πως τώρα θα δοθεί βάρος στην ανάπτυξη.

Επισήμανε ότι, οι όροι του νέου δανείου θα βασιστούν στο Μεσοπρόθεσμο ενώ στόχευση παραμένει η μείωση του ελλείμματος κατά 28 δισ.ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό προχωρά η πρόταση για αυστηρά εθελοντικά συμμετοχή ιδιωτών στη χρηματοδότηση της Ελλάδας ενώ σχετικά με το ποσό του νέου δανείου το προσδιόρισε στο ύψος του προηγούμενου (110 δισ.ευρώ).
Πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς στις αποφάσεις μας με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού Νόμου την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, τόνισε πως όλοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών.
Η πορεία αυτή πρέπει να συνεχιστεί, έλαχε σε εμάς το βάρος να οδηγήσουμε τη χώρα μακριά από τη χρεοκοπία και να πληρώσουμε το πολιτικό κόστος, υπερτόνισε απευθύνοντας εκ νέου κάλεσμα συναίνεσης στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Αναφερόμενος στις σφοδρές αντιδράσεις, που υπάρχουν στην ακολουθούμενη πολιτική, παρατήρησε πώς αν όλοι αντισταθούμε, μπορούμε να οδηγηθούμε στη χρεοκοπία.
Σε αυτή την πορεία θα υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις και συνεχής διαπραγμάτευση, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνησή του δείχνει συνέπεια, την οποία αναγνωρίζουν οι κοινοτικοί εταίροι μας.
«Αναλάβαμε ευθύνες που δεν μας αναλογούσαν δεν φυγομαχούμε, έχουμε αίσθημα ευθύνης. Αν βουλιάξει η χώρα οι πιο αδύναμοι θα χτυπηθούν», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.
Υπάρχει λαϊκή εντολή να μην χρεοκοπήσουμε, ισχυρίστηκε ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση να συνεχίσει την οικονομική της πολιτική και το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων.
Επίσης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στη Σύνοδο συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη βόρεια Αφρική και τον Αραβικό κόσμο αλλά και το μεταναστευτικό, με την Ελλάδα να ζητεί αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο-2.
πηγη newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: