Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ένα δισ. για ανάπτυξη προκρίνει ο Μπαρόζο


Στην ανάγκη για τόνωση της ανάπτυξης παράλληλα με τη δημοσιονομική εξυγίανση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, εν όψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι συζήτησε τις πτυχές του προγράμματος με τον Έλληνα πρωθυπουργό τη Δευτέρα και ότι προτίθεται να θέσει το θέμα προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής.
Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα δρομολογηθεί με την εφαρμογή, σε πρώτη φάση, ενός σχεδίου τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα, της τάξης του ενός δισ. ευρώ, στο οποίο θα κληθούν να συμβάλουν όχι μόνο η ΕΕ, αλλά και όσα εκ των κρατών - μελών της το επιθυμούν.
Ο κ. Μπαρόζο χαιρέτισε το κουράγιο του Γιώργου Παπανδρέου και την αποφασιστικότητά του να προωθήσει άμεσα τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. «Αν η Ελλάδα δράσει, εμείς έχουμε σχέδια για να την βοηθήσουμε» τόνισε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι πρωτίστως «εναπόκειται στους Έλληνες να δηλώσουν αν θέλουν να σωθούν».
«Κανείς δεν μπορεί να σωθεί παρά τη θέλησή του» είπε ο κ. Μπαρόζο, τονίζοντας πάντως ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν του άφησε καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητά του. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ικανότητα δράσης της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε επίσης ότι, στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει, οι επιπτώσεις για την Ευρώπη -αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο- θα είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: