Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

«Μούδιασμα» στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί η «επιλεκτική χρεωκοπία»

Με σκληρούς όρους για την Ελλάδα που φθάνουν μέχρι τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και εσόδων του ελληνικού κράτους, ως εγγυήσεις αποπληρωμής του χρέους, είναι «πρόθυμη» όπως όλα δείχνουν να συμβιβαστεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών κ.Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης, ώστε να συνεχιστεί η δανειοδότηση τα επόμενα χρόνια, χρησιμοποιώντας αρκετές φορές τη φράση «selective default», που σημαίνει επιλεκτική χρεωκοπία.
«Η λέξη επιλεκτική χρεωκοπία τρομάζει χωρίς λόγο. Γι’ αυτό και χρησιμοποιώ επιμόνως τον αγγλικό όρο «selective default». Αυτό δεν είναι ένα πραγματικό γεγονός, δεν είναι χρεωκοπία. Είναι μια αξιολόγηση κρατικών ομολόγων που κάνουν οι τρεις γνωστοί οίκοι αξιολόγησης» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναζητούν συνεχώς τρόπους υπέρβασης της ελληνικής κρίσης, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συγκεκριμένη λύση και κυρίως να ξεκαθαρίσουν το θέμα της συμμετοχής ή της μη συμμετοχής ιδιωτών.
Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξουν και οι αποφάσεις της έκτακτης συνόδου κορυφής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Εάν στη Σύνοδο βρεθεί η «χρυσή τομή» και οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών συμφωνήσουν, τότε η αισιοδοξία θα επιστρέψει και στην ελληνική πλευρά.
Αντιδράσεις Παπανδρέου
Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, προκάλεσαν «μούδιασμα» στον πρωθυπουργό ο οποίος με επιστολή του προς τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ εξέφραζε τις έντονες επιφυλάξεις του για την συμμετοχή των ιδιωτών στην νέα δανειακή σύμβαση.
«Θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δαπανηρή, ανεπαρκής και πολύ επικίνδυνη» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου στον κ. Γιούνκερ.
Μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της έκδοσης των ευρωομολόγων και έκανε λόγο για «κερδοσκοπικά παιχνίδια».
Παράλληλα κατηγόρησε τις χώρες της ευρωζώνης ότι «φοβούνται» τις αντιδράσεις των αγορών.
πηγη newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: