Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

«Κίνδυνος ρευστότητας» των ελληνικών τραπεζών


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει (ξανά) η Moody’s

«Κίνδυνος ρευστότητας» των ελληνικών τραπεζώνΣημαντικό κίνδυνο ρευστότητας βλέπει η Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες αναφερόμενη στην συνεχιζόμενη φυγή καταθέσεων, ειδικότερα εάν περάσει το κρίσιμο όριο του 35% επί του συνόλου των καταθέσεων, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο αναλυτής του οίκου αξιολόγησης, Ν. Νικολαΐδης, αναφέρει στο σχετικό εβδομαδιαίο δελτίο ότι από τις αρχές του 2011, οι εκροές των τραπεζικών καταθέσεων υπολογίζονται στο 8%. Η εκτίμηση αυτή, όπως αναφέρει και μεταδίδει η Wall Street Journal, προκύπτει από συζητήσεις που είχε με ελληνικές τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και από επίσημη πληροφόρηση.

Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρει πως το ενδεχόμενο μεγαλύτερων εκροών αποτελεί «σημαντικό κίνδυνο ρευστότητας» προσθέτοντας πως οι ελληνικές τράπεζες θα δυσκολευθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

«Η επιτάχυνση στις εκροές καταθέσεων είναι ένας από τους βασικούς κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες και κάτι πέρα από τον έλεγχό των εγχώριων αλλά και των ευρωπαϊκών αρχών» αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης, όπως μεταδίδει η WSJ και συμπληρώνει: «Η συνεχιζόμενη μείωση των καταθέσεων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 35% - σχεδόν ισάξιο με τα συνολικά ρευστοποιήσιμα στοιχεία του τραπεζικού συστήματος και τις δυνατότητες χρηματοδότησης από την ΕΚΤ- ενός σύντομου χρονικού διαστήματος, θα δημιουργήσει σοβαρή έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: