Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

μωρακια και δυσανεξια στη λακτοζη


Η λακτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο. Είναι πολύ λιγότερο γλυκιά από τη ζάχαρη και έχει χαμηλότερο Γλυκαιμικό Φορτίο ανά 100 γραμμάρια, γι' αυτό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ανεβάζουν σχετικά σε μικρό ποσοστό το σάκχαρο του αίματος. Το 75-80 % των ενηλίκων, παγκοσμίως, δεν μπορούν να πέψουν φυσιολογικά τη λακτόζη, επειδή έχουν χαμηλά επίπεδα λακτάσης, το ένζυμο που χρειάζεται για να διασπάσει τη λακτόζη.
Η λακτάση διασπάει τα σάκχαρα του γάλακτος σε απλούστερες μορφές, οι οποίες μπορούν να απορροφηθούν από το έντερο στο αίμα. Όταν δεν υπάρχει αρκετή λακτάση για να μεταβολίσει την καταναλωθείσα ποσότητα λακτόζης, τα αποτελέσματα είναι δυσάρεστα.
Αν και το γάλα και τα τρόφιμα που γίνονται απ' το γάλα είναι οι μόνες φυσικές πηγές λακτόζης, η λακτόζη προστίθεται συχνά σε έτοιμες τροφές, όπως:
 • Ψωμί
 • Επεξεργασμένα δημητριακά προγεύματα
 • Σούπες σε σκόνη
 • Μαργαρίνες
 • Αλλαντικά και επεξεργασμένα κρέατα (ζαμπόν)
 • Ντρέσινγκ σαλάτας
 • Καραμέλες γάλακτος
 • Κάποια πρόχειρα φαγητά
 • Μείγματα για επιδόρπια
 • Μπισκότα
 • Συμπληρώματα υποκατάστασης γεύματος σε σκόνη
Ακόμη και προϊόντα, όπως η κρέμα για καφέ σε σκόνη ή οι χτυπημένες κρέμες, ενδέχεται να περιέχουν λακτόζη.
Σε γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση (π. χ. γιαούρτι), η λακτόζη έχει διασπαστεί από τη λακτάση ή δεν υπάρχει. Αυτό κάνει τα προϊόντα εύκολα αφομοιώσιμα, ακόμα και απ' όσους έχουν δυσανεξία.

Πολλά μωράκια υποφέρουν συχνά από πόνους στην κοιλίτσα, διάρροια και φουσκώματα, που οφείλονται στην αδυναμία του οργανισμού τους να ανεχθεί τη λακτόζη. Η λακτόζη είναι ένας υδατάνθρακας που περιλαμβάνεται στο μητρικό γάλα, αλλά συνήθως και στις βρεφικές τροφές, ο οποίος σε μερικές περιπτώσεις δεν γίνεται ανεκτός από το βρεφικό εντεράκι. Αυτό συμβαίνει όταν στον οργανισμό του μωρού δεν παράγεται επαρκώς η λακτάση, το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης και τη χρησιμοποίησή της από τον οργανισμό.
Η έλλειψη των ζωτικής σημασίας αυτών ενζύμων από τον βρεφικό οργανισμό συνήθως οφείλεται σε άλλους εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι η οξεία γαστρεντερίτιδα, ενώ κάποιες χρόνιες ή οξείες λοιμώξεις και ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν επίσης παροδικά αυτή την έλλειψη. Η λακτόζη είναι ο σημαντικότερος υδατάνθρακας του γάλακτος και αποτελεί συστατικό όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Συμβαίνει μερικές φορές στα μικρά βρέφη, μετά από μία ιογενή γαστρεντερίτιδα, το τμήμα των κυττάρων του εντέρου που περιέχει το ένζυμο λακτάση που είναι υπεύθυνο για την αφομοίωση της λακτόζης να χάσει για λίγο καιρό την ακεραιότητά του και να μην παράγει την ποσότητα λακτάσης που είναι απαραίτητη για την αφομοίωση της λακτόζης, με αποτέλεσμα το μωρό να παρουσιάζει πόνο στην κοιλιά μετά το γάλα και διάρροιες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδογαστρεντερολόγο ο οποίος θα υποβάλλει το μωρό σε μία απλή εξέταση (Test λακτόζης), και εάν πιστοποιήσει πρόβλημα στην αφομοίωση της λακτόζης θα συστήσει ειδικό γάλα, που μπορεί να περιέχει κάποιον άλλο υδατάνθρακα (σύνθετους πολυσακχαρίτες, άμυλο καλαμποκιού, πολυμερή γλυκόζης) για κάποιο χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 2 εβδομάδες μέχρι 1 μήνα.
Υπάρχουν, ακόμη, και σοβαρές περιπτώσεις έλλειψης του ενζύμου που μπορεί να οφείλονται σε κάποια γενετική ανωμαλία. Σε αυτή την περίπτωση, τα συμπτώματα εκδηλώνονται αμέσως μετά τη γέννηση, μετά την πρώτη σίτιση του μωρού με γάλα και είναι πολύ σοβαρά. Ευτυχώς αυτή η περίπτωση είναι σπανιότατη και όταν υπάρξει, η διάγνωση μπαίνει αμέσως. Τα συμπτώματα από τη δυσανεξία της λακτόζης συνήθως είναι τα εξής: ναυτία, κοιλιακός πόνος, έντονη κινητικότητα του εντέρου, φούσκωμα και υδαρείς κενώσεις.
Αντιμετώπιση
Τα μικρά που παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα δεν πρέπει να λαμβάνουν με την τροφή τους λακτόζη. Πρέπει, λοιπόν, να αποφεύγετε να δίνετε στο μωράκι σας όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα παράγωγά τους, όπως και τις βρεφικές τροφές που φτιάχνονται από γάλα αγελάδας. Σήμερα κυκλοφορούν βρεφικές τροφές χωρίς λακτόζη, που περιέχουν ειδικούς υδατάνθρακες από σιρόπι καλαμποκιού σε στερεά μορφή. Αυτοί είναι σύνθετοι πολυσακχαρίτες μορίων γλυκόζης που θα απαλλάξουν το μωρό σας από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της λακτόζης. Ο παιδογαστρεντερολόγος θα σας συστήσει για πόσο διάστημα θα χρειαστεί να δώσετε στο μωρό σας την ειδική αυτή δίαιτα.
ΠΗΓΗiatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: