Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Το παρασκήνιο από το άτυπο υπουργικό συμβούλιο

Πολιτική



Του Κώστα Τζεβελέκου
Στη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη του άτυπου υπουργικού συμβουλίου πήραν το λόγο όλοι οι υπουργοί και τοποθετήθηκαν ο καθένας περισσότερο από 30 λεπτά με αποτέλεσμα να κράτησε περίπου 10 ώρες. Ο πρωθυπουργός άκουγε τους υπουργούς του υπομονετικά . Μόνο οι φουμαδόροι υπουργοί προσπαθούσαν να κάνουν κανένα τσιγάρο στις τουαλέτες , καθώς ο κ. Παπανδρέου είναι γνωστός αντικαπνιστής.
Αυτό που προβλημάτισε περισσότερο τους υπουργούς ήταν το κίνημα των «Αγανακτισμένων» και πως θα εξελιχθεί . Υπήρχε πρόταση και συγκεκριμένα από τον υπουργό Άμυνας κ. Βενιζέλο ώστε ο πρόεδρος της βουλής να δεχθεί αντιπροσωπεία των αγανακτισμένων. Σε ερώτηση που κάναμε σήμερα στο κ. Πετσάλνικο απάντησε : « Η πόρτα μου είναι ανοιχτή».
Μερικοί υπουργοί υποστήριξαν ότι τα ΜΜΕ είναι ασύδοτα και μεταφέρουν πληροφορίες χωρίς να είναι διασταυρωμένες δημιουργώντας χάος στο κόσμο. «Επιβάλλεται να μπει μια τάξη» τόνισαν . Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι επιβάλλεται η κυβέρνηση να κάνει σωστά τη δουλειά της και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα ΜΜΕ.
Αρκετοί υπουργοί αναφέρθηκαν στη διαρροή που έγινε σε σχέση με τους επιτρόπους της τρόικας στα υπουργεία . Υποστήριξαν ότι η συγκεκριμένη είδηση ήταν ψευδής . Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι έπρεπε να είχε γίνει άμεσα η διάψευση. Υπουργός της κυβέρνησης μας έλεγε ότι η συγκεκριμένη διαρροή έγινε από κακή μετάφραση ενός συντάκτη του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση συζήτησαν για το δημοψήφισμα όπου είναι ένα από τα νέα επικοινωνιακά όπλα που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση.
Ο υπουργός υποδομών κ. Δημήτρης Ρέππας υποστήριξε : « Το δημοψήφισμα οδηγεί σε εκλογές. Να δώσουμε βάρος στη συναίνεση. Στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε κεφάλαιο απολύσεων».
Ωστόσο σκέφτονται σοβαρά το αφορολόγητο να παραμείνει στις 12.000 ευρώ και να μην κατέβει στις 8.000 ευρώ και ετοιμάζουν διάφορες φορολογικές ελαφρύνσεις προκειμένου να καμφθούν όσο γίνεται οι αντιδράσεις .
Η αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών κ. Μαριλίζα Ξενογιαναακοπούλου τόνισε: « Δεν πρέπει να θέτουμε εκβιαστικά διλήμματα στο λαό. Όχι σε οριζόντιες περικοπές . Όχι σε απολύσεις».
Η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι : « Να μας διευκρινίσει ο κ. Μπαρόζο εάν θα δεχθεί συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του μνημονίου, ώστε ο κ. Σαμαράς να τοποθετηθεί στα νέα δεδομένα.»
Οι περισσότεροι υπουργοί δεσμεύθηκαν να καταθέσουν προτάσεις στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο . Πάντως το μεσοπρόθεσμο που ουσιαστικά είναι ένα δεύτερο μνημόνιο θα ψηφισθεί μετά τη σύνοδο κορυφής δηλαδή προς το τέλος του μήνα. Μερικοί υπουργοί θεώρησαν ότι αυτές οι συνεδριάσεις είναι ιστορικές και παρακάλεσαν να κρατούνται πρακτικά . Είναι πλέον φανερό ότι οι περισσότεροι  προβληματίζονται για το αδιέξοδο στο οποίο η κυβέρνηση έχει περιέλθει .
ΠΗΓΗNewscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: