Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

«Καθαρά γερμανικό πρόβλημα το E-coli»

«Καθαρά γερμανικό πρόβλημα το E-coli


Ως πρόβλημα καθαρά γερμανικό χαρακτηρίζεται από την ελληνική επιστημονική κοινότητα η επιδημία που προκαλεί ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο και αιμορραγική διάρροια συνδεόμενη με λοίμωξη από E. Coli, που πλήττει το τελευταίο διάστημα κυρίως τη βόρεια Γερμανία.
«Τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας από τις έως τώρα ευρωπαϊκές μελέτες αποδεικνύουν πως είναι θέμα μόνον της Γερμανίας. Τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν είτε άτομα που είχαν ταξιδέψει στη Γερμανία, είτε Γερμανοί υπήκοοι. Οι Γερμανοί προσπαθούν να ρίξουν τα βάρη αλλού. Ακόμη και επιδημιολογικά να το δει κανείς, πώς είναι δυνατόν να ευθύνονται για παράδειγμα τα ισπανικά αγγουράκια και στη χώρα παραγωγής τους να μην έχει εκδηλωθεί ούτε ένα κρούσμα; Είναι απαράδεκτο να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους» αναφέρει στο newsbomb.gr o Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Όσον αφορά στη χώρα μας, οι έλληνες ειδικοί είναι απολύτως καθησυχαστικοί. Το 2011 έχει καταγραφεί μόνον ένα κρούσμα STEC, το οποίο όμως είχε διαφορετικό ορότυπο από αυτόν της επιδημίας, δηλαδή πρόκειται για διαφορετικό στέλεχος.
«Γενικότερα στην Ελλάδα έχουμε τα λιγότερα κρούσματα, ακόμα και του 0157:Η7, δηλαδή του μη θανατηφόρου στελέχους. Στο διάστημα 2005-2010 δηλώθηκαν συνολικά σε όλη τη χώρα έξι κρούσματα, ενώ στη Θσεσαλία τα δύο τελευταία χρόνια μόνο ένα» τονίζει στο newsbomb.gr o κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Τέτοιου τύπου τροφογενή νοσήματα στην Ελλάδα είναι πιο σπάνια λόγω των διατροφικών συνθηκών των ελλήνων, εξηγεί ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
«Είμαστε πιο προσεκτικοί, έχουμε άλλο τρόπο διατροφής, δεν καταναλώνουμε ποτέ ωμό ή μη καλά ψημένο κρέας και πλένουμε σχολαστικά τα λαχανικά που καταναλώνουμε. Ακόμη και τα ζώα της ελληνικής κτηνοτροφίας εμφανίζουν τα λιγότερα κρούσματα τέτοιας μόλυνσης σε σχέση με άλλες χώρες. Σε ελέγχους που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε ζώα της περιοχής τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά» επισημαίνει.
Μετά τις άκαρπες προσπάθειες να εντοπίσουν την πηγή του κακού, οι Γερμανικές αρχές στρέφουν τώρα τις έρευνές τους εκτός από τα φυτικά προϊόντα και σε ζωικά (κρέας, γαλακτοκομικά) αλλά και σε δείγματα νερού (κυρίως νερών από γεωτρήσεις που χρησιμοποιείται για πότισμα) και χώματος.
Οι ειδικοί τονίζουν πως το συγκεκριμένο κύτταρο του βακτηρίου υπήρχε πάντοτε, ενώ μετά το 1980 αναγνωρίστηκε ως επικίνδυνο. «Το στέλεχος αυτό βρίσκεται ως φυσική χλωρίδα στο στομάχι της αγελάδας, των αιγοπροβάτων, αλλά και στον άνθρωπο. Κάποια από αυτά τα στελέχη όταν “αισθανθούν” κάποιον κίνδυνο ή κάτω από ειδικές συνθήκες παράγουν τοξίνες. Αυτές ακριβώς οι τοξίνες είναι και οι θανατηφόρες για τον άνθρωπο, καθώς προκαλούν ουραιμικό σύνδρομο και νεφρική ανεπάρκεια» εξηγεί στο newsbomb.gr ο Καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Νυχάς.
Απολύτως ασφαλή χαρακτηρίζει τα ελληνικά προϊόντα ο Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) «Το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται σε φάρμες της βόρειας Γερμανίας, είναι αδικαιολόγητο το πλήγμα που δέχονται τα γεωργικά προϊόντα των άλλων χωρών. Ευτυχώς τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν μείωση στην καταγραφή των περιστατικών στη Γερμανία, λόγω των προληπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί».
πηγηnewsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: