Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011

«Η απεργία της ΔΕΗ κινείται στα πλαίσια του νόμου»


Η απάντηση της ΓΕΝΟΠ στη χθεσινή επιστολή της διοίκησης της ΔΕΗ

«Η απεργία της ΔΕΗ κινείται στα πλαίσια του νόμου»Η απεργία στη ΔΕΗ κινείται στο πλαίσιο του νόμου και της δικαστικής απόφασης που προβλέπει ότι η διαθέσιμη ισχύς στο σύστημα πρέπει να είναι τουλάχιστον 6800 μεγαβάτ, υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ σε σημερινή ανακοίνωση.

Η ΓΕΝΟΠ απαντά στη χθεσινή επιστολή της διοίκησης της ΔΕΗ, με την οποία οι συνδικαλιστές καλούνταν να θέσουν και πάλι σε λειτουργία μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του Δικαστηρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Ομοσπονδία, η διαθέσιμη ισχύς είναι 4053 μεγαβάτ από θερμικά εργοστάσια και 2900 MW από υδροηλεκτρικά (σύνολο 6953 MW) στα οποία προστίθενται 200 MW από ΑΠΕ (αιολικά κλπ.) και οι εισαγωγές.

«Συνεπώς οι όποιες διακοπές ρεύματος δεν οφείλονται στο ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν διέθεσε τα 6800MW που όριζε η απόφαση. Όσο δε, για το πού κόβεται το ρεύμα και για πόση ώρα, για μια φορά ακόμα θέλουμε να επισημάνουμε ότι, την αποκλειστική ευθύνη την έχει η Διοίκηση της ΔΕΗ», υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ. 

Το «κλειδί» της υπόθεσης βρίσκεται στη χρήση των υδροηλεκτρικών τα οποία είναι μεν διαθέσιμα αλλά δεν χρησιμοποιούνται στο μέγιστο για δύο λόγους: επειδή τα αποθέματα στα φράγματα εφέτος είναι πολύ χαμηλότερα από πέρυσι (λόγω λιγότερων χιονοπτώσεων / βροχοπτώσεων) και επιπλέον επειδή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με πρόσφατη απόφασή της (20 Ιουνίου, ενόψει της απεργίας της ΓΕΝΟΠ) έθεσε περιορισμούς στη μέγιστη ημερήσιας έγχυσης ενέργειας από Υδροηλεκτρικές Μονάδες, σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος προκειμένου «να διαφυλαχθούν οι αναγκαίες εφεδρείες και οι επικουρικές υπηρεσίες που προσφέρονται από τα υδροηλεκτρικά, ιδίως κατά την περίοδο του θέρους». 

Δηλαδή να διασφαλισθεί ότι το καλοκαίρι θα υπάρχουν οι απαιτούμενες ποσότητες νερών στα φράγματα για ηλεκτροπαραγωγή, ύδρευση και άρδευση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 αύριο το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι το Δικαστήριο προκειμένου να κριθεί αν η απεργία της ΓΕΝΟΠ είναι παράνομη και καταχρηστική. Ανεξάρτητα από την απόφαση, την Τρίτη και την Τετάρτη η απεργία στη ΔΕΗ θα συνεχιστεί με την κάλυψη της ΓΣΕΕ που έχει κηρύξει 48ωρη απεργία από κοινού με την ΑΔΕΔΥ.         πηγη newsbeast..grΔεν υπάρχουν σχόλια: