Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Καλοκαίρι σε... χειμωνιάτικο σκηνικό


Μετά από μία νύχτα με μπουρίνια και καταιγίδες... βελτίωση του καιρού αναμένεται να σημειωθεί από το μεσημέρι της Κυριακής, με σταδιακή εξασθένιση τωνβοριάδων. Ωστόσο, το πρωί οι άνεμοι θα πνέουν έως και 8 μποφόρ. Στα ανατολικά και τα νότια θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, ενώ σημαντική είναι η πτώση τηςθερμοκρασίας, η οποία θα συνεχιστεί όλη την επόμενη εβδομάδα, με τον υδράργυρο να κινείται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Για την Αττική προβλέπονται τις πρωινές ώρες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νόμου. Βελτίωση από το μεσημέρι. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση
Μακεδονία, Θράκη
Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη με πιθανότητα στα ορεινά να σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι βόρειων διευθύνσεων 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασίααπό 10 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ιόνιου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Γενικά αίθριος. Στη δυτική Πελοπόννησο τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία βελτίωση από τα βόρεια. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Γενιά αίθριος και μόνο τις πρωινές ώρες θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις κυρίως στη βόρεια Κρήτη όπου ενδέχεται να βρέξει πρόσκαιρα. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα
Γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις στα βόρεια. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ και το απόγευμα στα νότια τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
Δεν λέει να καλοκαιριάσει...
Τη Δευτέρα στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και την ανατολική στέρεα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα τις μεσημβρινές ώρες πρόσκαιρων βροχών. Στη δυτική Στέρεα και την Πελοπόννησο αρχικά αίθριος, αλλά από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις και ενδέχεται στα νότια να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα πελάγη 7 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε σχετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα.
Αρχικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Τρίτη, αλλά από το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα κεντρικά και βόρεια και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ και η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
Την Τετάρτη, νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στα βόρεια ηπειρωτικά και από τις μεσημβρινές ώρες κατά τόπους στα ανατολικά και νότια. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Πέμπτη. Τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα βόρεια. Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα στα νότια πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε άνοδο σε όλη τη χώρα.
«Καμπανάκι» για πυρκαγιά σε εννέα περιοχές
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ανακοίνωση για σήμερα πολύ ψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορίας 4) σε εννέα περιοχές της χώρας.
1. Αθηνών
2. Ανατολικής Αττικής
3. Πειραιώς (Νήσος Κύθηρα)
4. Εύβοιας
5. Κυκλάδων
6. Σάμου
7. Χίου
8. Δωδεκανήσων και
9. Λασιθίου

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους Οργανισμούς Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
πηγη newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: