Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Συναίνεση στην επαναδιαπραγμάτευση ζητά η ΝΔ!



Οι πρωτοφανούς συχνότητας έξωθεν πιέσεις για συναίνεση αλλά και τα αλλεπάλληλα, κριτικά προς τη στάση της ΝΔ, ξένα δημοσιεύματα -με τελευταίο αυτό της Γερμανικής εφημερίδαSuddeutsche Zeitung, σύμφωνα με την οποία στους κόλπους του Ε.Λ.Κ. γίνονται συζητήσεις για την επιβολή κυρώσεων στη ΝΔ, επειδή δεν προσυπογράφει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα-, δεν φαίνεται να πτοούν την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία διαμηνύει σε όλους τους τόνους την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου που έχει βυθίσει τη χώρα στην ύφεση.

Επαναδιαπραγμάτευση στα πρότυπα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας

Η Νέα Δημοκρατία, έχει καταστήσει σαφές πως «δε ζητά τίποτα παραπάνω από όσα έχουν ήδη γίνει δεκτά σε Ιρλανδία και Πορτογαλία».
Στη «Συγγρού» εκτιμούν πως τα 2 αυτά μνημόνια έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν από το ελληνικό καθώς εκεί δόθηκε πρόνοια για χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, για μείωση εργοδοτικών εισφορών, αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου και περικοπές σε συντάξεις που ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ και πάνω, έτσι ώστε να μη θίγονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Βασικό αίτημα της ‘γαλάζιας’ παράταξης είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών στα πρότυπα της Ιρλανδίας όπου μπόρεσαν να κρατήσουν το φορολογικό συντελεστή στο 12,5%. Η ΝΔ, ζητά μάλιστα με περισσότερη «μετριοπάθεια» φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις 15%.
Οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, δεν σταματούν να υπενθυμίζουν πως στην Πορτογαλία, η τρόικα, δέχθηκε να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, κάτω από τα 1.500 ευρώ και προτείνουν, το ίδιο μέτρο να εφαρμοστεί και στη χώρα μας για τις συντάξεις που δεν υπερβαίνουν τα 700 ευρώ. Στην Πορτογαλίας, οι δανειστές, δέχτηκαν μάλιστα τον όρο να μη παγώσουν οι κατώτερες συντάξεις ως το 2013 ενώ επέβαλλαν έκτακτη εισφορά, από το 2012, μοναχά για τις συντάξεις πάνω από 1.500 ευρώ.
Στη ΝΔ υπενθυμίζουν ακόμη πως στα παραπάνω παραδείγματα χωρών μειώθηκαν οι εργοδοτικές εισφορές -μέτρο μακράν επιθετικότερο του Ζαππείου 2- ενώ αυξήθηκε, συμβολικά, το κατώτατο ωρομίσθιο κατά 1 ευρώ, προσπερνώντας τη δική μας «ρήτρα» για πάγωμα.
Πάντα επίκαιρο το Ζάππειο

Μπορεί το βασικό αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης στα πρότυπα των 2 άλλων «φίλων», χωρών να είναι πρώτο στην ατζέντα της ΝΔ, εντός και εκτός Ελλάδος, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να δεχθεί γιατί αντιμετωπίζεται η χώρα μας με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά, ωστόσο το πακέτο προτάσεων που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο 2 παραμένει παντοτε απώτερος σκοπός της.
Η ΝΔ, θεωρεί βαθιά πως η χώρα θα ξεκολλήσει από τον βάλτο της ύφεσης με έναν συνδυασμό πραγμάτων όπως:
  • η τολμηρή και αποφασιστική μείωση των φορολογικών συντελεστών 15% για όλες τις εταιρίες
  • η καθιέρωση ανώτατου φορολογικού συντελεστή εισοδήματος 40 αντί 45%, σε πρώτη φάση και 30% σε τρία χρόνια
  • μετάταξη του ΦΠΑ από το 23% στο 19% για την υψηλή κατηγορία, από το 13% στο 9% για τη μεσαία και στο 4,5% για κλάδους όπως ο Τουρισμός.
  • Αφαίρεση στα καύσιμα, σε δύο χρόνια, του επί πλέον ειδικού φόρου
  • μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%.
  • σταδιακή κατάργηση των λεγόμενων «φόρων υπέρ τρίτων»
  • Κατάργηση του «πόθεν έσχες» κατοικίας
  • Φρένο στις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών
  • Κατάργηση του «πόθεν έσχες», ώστε να επιστρέψουν κεφάλαια στο ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα, για ένα χρόνο. (σ.σ. με εξαίρεση τους πολιτικούς)
  • μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με πιο απλό φορολογικό σύστημα και έναν μόνο νόμο για τον Έλληνα επιχειρηματία σε πενήντα σελίδες
  • αυστηρές ποινές για όσους πιάνονται να φοροδιαφεύγουν ή να εισφοροδιαφεύγουν.
  • Περιορισμό της επαφής φορολογούμενου-εφόρου
  • Δυνατότητα, για τους Μικρομεσαίους επιχειρηματίες, να επιλέγουν, αν θα φορολογούνται με τεκμαρτό τρόπο ή όπως σήμερα
  • «εξωτερική βοήθεια» στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω τρίτων, δηλαδή μέσω ελεγκτικών εταιριών ή λογιστικών γραφείων, που θα είναι κι αυτά υπεύθυνα για την ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται.
  • κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
  • νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων
  • εξόφληση των εκκρεμοτήτων του κράτους προς τους ιδιώτες
  • δέσμευση των τραπεζών να προσφέρουν στο εξής στην πραγματική οικονομία, ένα μέρος, 20-30%, των εγγυήσεων που παίρνουν.
  • επιδότηση επιτοκίου πρώτης κατοικίας, κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες,
Τόνωση ρευστότητας
Η ΝΔ θεωρεί ότι η αγορά χρειάζεται άμεσα τόνωση ρευστότητας. Για αυτό και τα τελευταία 24ωρα επισημαίνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων διερωτώμενη, σε ποιες κινήσεις προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να:
  • να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή η Παγκόσμια Τράπεζα και που επιμόνως ζητά εδώ και καιρό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας;
  • Να βάλει και πάλι μπροστά τα έργα των συμβάσεων παραχώρησης –ανάμεσα στα οποία και οι πέντε μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι- τα οποία έχουν ουσιαστικά σταματήσει;
  • Να επισπεύσει την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ;
  • Να προχωρήσει στον απαραίτητο συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο;
  • Να προνοήσει για τη συνέχιση της παροχής εγγυήσεων προς το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο, έτσι ώστε οι πιστώσεις αυτές να φθάσουν στην πραγματική οικονομία;

Στη ΝΔ επισημαίνουν πως πρέπει άμεσα να αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική, η οποία έχει ήδη κριθεί ως αποτυχημένη καθώς τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 9,1% το πρώτο τετράμηνο του 2011, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,5%, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μία υστέρηση 1,5 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 3,6%. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων . είναι μειωμένες κατά 42,5% το πρώτο τετράμηνο του έτους, έναντι ετήσιου στόχου για οριακή αύξηση κατά 0,6%. Το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 13,7% το πρώτο τετράμηνο του 2011 έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%. Το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στα 354,5 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου του 2011, από 340,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2010.
Τα παραπάνω στοιχεία, ανησυχούν το οικονομικό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, που ζητά δραστική αλλαγή πολιτικής.
Διατηρώντας τους στόχους για εξάλειψη του ελλείμματος, περιορισμό του χρέους, μείωση της κρατικής σπατάλης και επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, ζητά άλλο μείγμα πολιτικής, έχοντας μάλιστα πιο προωθημένες απόψεις, από την κυβέρνηση, στα ζητήματα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Η βάση όλων των συζητήσεων ωστόσο είναι αυτό το διάστημα η επαναδιαπραγμάτευση των δυσβάστακτων και αδιέξοδων όρων του μνημονίου στα πρότυπα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ώστε να βγει ο τόπος μια ώρα γρηγορότερα από το τέλμα της ύφεσης.
πηγη newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: