Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

«Πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις πραγματικά»

«Πιστεύω ότι έχει ήδη αντιληφθεί από πρώτο χέρι τη δυσκολία του εγχειρήματος» δηλώνει σε συνέντευξη του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τον διάδοχο του Ευάγγελο Βενιζέλο και προσθέτει με νόημα « πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις πραγματικά». Ο νέος υπουργός περιβάλλοντος αποκαλύπτει πιο ήταν το σημαντικότερο λάθος που έκανε όσο ήταν «τσάρος» της οικονομίας και προβλέπει ότι «ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος» για την έξοδο από την κρίση.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Υπουργού Περιβάλλοντος:



- Πριν από λίγο καιρό δηλώσατε ότι η αλλαγή υπουργού στο υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να σημάνει αλλαγή πολιτικής. O κ. Βενιζέλος ωστόσο μοιάζει να διαφωνεί, αφού επιχείρησε να αποδείξει ότι μια διαφορετική πολιτική με στόχο τη «δίκαιη λιτότητα» και την «ηθική ισορροπία των μέτρων» είναι εφικτή.Να υποθέσω ότι εσείς αποδώσατε μεγαλύτερη έμφαση στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και μικρότερη στην «ηθική ισορροπία» των μέτρων;
«Γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα για τη διάσωση της Ελλάδας, το οποίο δεσμεύει- ως προς τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα- τη χώρα στο πλαίσιο της μεγαλύτερης δανειακής σύμβασης που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο. Επίσης, γνωρίζετε ότι το περιεχόμενο του οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση αποτελεί αντικείμενο αξιολόγησης και επαναδιαπραγμάτευσης κάθε τρεις μήνες από τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και φυσικά από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση. Την ηθική ισορροπία των μέτρων, κατά τη γνώμη μου, τη διασφαλίζει πρώτα απ΄ όλα ο στόχος που καλούνται να υπηρετήσουν. Γιατί δεν υπάρχει σημαντικότερος αυτή τη στιγμή στόχος από το να κρατήσουμε τη χώρα ζωντανή, να συνεχίσει να λειτουργεί και να μη χρειαστεί να βιώσει τις επιπτώσεις μιας στάσης πληρωμών».

- Εκτιμάτε δηλαδή ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων;
«Αντιθέτως. Βεβαίως υπάρχουν. Οσο πετυχαίνουμε τους στόχους μας, το μείγμα και τα μέτρα μπορούν να βελτιώνονται και αυτό συνέβη και στο παρελθόν, αυτό μπορεί να συμβεί και τώρα. Ο νέος υπουργός Οικονομικών είναι ένας πολιτικός με μεγάλη πείρα και προφανώς θα αφήσει το δικό του στίγμα στο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας».

Προ ημερών στη Βουλή ο κ.Βενιζέλος είπε στους βουλευτές ότι αποδεχθήκατε προτάσεις τους για τη «βελτίωση» του Μεσοπρόθεσμου χωρίς να τις έχετε συμφωνήσει με την τρόικα. Είναι έτσι; 
«Το Μεσοπρόθεσμο που τέθηκε προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο είχε απολύτως συμφωνηθεί με την τρόικα και σας παραπέμπω και σε επίσημες δηλώσεις τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΔΝΤ για τη βεβαιότητα εκταμίευσης της πέμπτης δόσης. Από εκεί και πέρα στο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και στη συζήτηση στο πλαίσιο της ΚΟ του ΠαΣοΚ έγινε σειρά προτάσεων για επανεξέταση κάποιων παρεμβάσεων και εναλλακτικά μέτρα, πολλές από τις οποίες αποδέχθηκα. Τόνισα όμως ότι υπήρχαν δύο προϋποθέσεις: να αποτελούν μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος και να γίνουν δεκτά από την τρόικα, καθώς όλες οι αποφάσεις θα έπρεπε να ενσωματωθούν στα επίσημα κείμενα για την αξιολόγηση και την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου μας. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις γνωστοποιήθηκαν και συζητήθηκαν με την τρόι κα. Πολλές είχαν συμφωνηθεί και ο ανασχηματισμός μάς βρήκε στο τελικό στάδιο εξειδίκευσης και συμφωνίας».

- Ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή που δώσατε στον κ.Βενιζέλο; 

«Δεν δίνω συμβουλές σε συναδέλφους. Στον Βαγγέλη Βενιζέλο μετέφερα την εμπειρία μου, τα προβλήματα που αντιμετώπισα και τους τρόπους με τους οποίους επιχείρησα να τα αντιμετωπίσω. Πιστεύω ότι έχει ήδη αντιληφθεί από πρώτο χέρι τη δυσκολία του εγχειρήματος- πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις πραγματικά- και χειρίζεται ήδη τα θέματα όσο καλύτε ρα γίνεται, δεδομένων των αντικειμενικών δυσκολιών. Εξάλλου τα θέματα της οικονομικής πολιτικής τα παρακολουθούσε και τα γνώριζε από πριν καλά, γι΄ αυτό και η μετάβαση δεν χρειάστηκε παρά μόνο λίγα εικοσιτετράωρα για να ολοκληρωθεί».

- Αναλάβατε τεράστιο προσωπικό και πολιτικό ρίσκο όταν γίνατε υπουργός Οικονομικών το 2009 χωρίς προηγούμενη υπουργική εμπειρία και χωρίς να είστε βουλευτής. Αν είχατε μεγαλύτερη εμπειρία,θα είχατε καλύτερες επιδόσεις; 
«Η χώρα βρίσκεται εδώ που είναι σήμερα με τα τεράστια δημοσιονομικά της προβλήματα γιατί στο παρελθόν πολλοί “έμπειροι” δεν είχαν το πολιτικό κουράγιο να αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες ή πολύ απλά πήραν τις λάθος αποφάσεις. Εγώ κάνω τον απολογισμό μου- ας τον κάνουν και άλλοι, και ιδιαίτερα όσοι σήμερα ασκούν κριτική με ευκολία».

- Ποιο είναι το πιο κρίσιμο λάθος που κατά τη γνώμη σας κάνατε στο υπουργείο Οικονομικών; 

«Αν πρέπει να σταθώ σε αυτό που θεωρώ πιο σημαντικό ήταν που δεν αντιστάθηκα αρκετά στην πίεση και στο γενικευμένο αίτημα να δώσω προθεσμίες για το τέλος της ομολογουμένως δύσκολης διαδρομής που διανύουμε. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος και πιστεύω ότι δεν βρήκαμε πάντα τη σωστή ισορροπία στο να λέμε τα πράγματα όπως ακριβώς προδιαγράφονται και ταυτόχρονα να δίνουμε τη θετική προοπτική- για την οποία φυσικά δουλεύουμε όλοι».

- Θα συνεχίσετε την πολιτική καριέρα σας με τη συμμετοχή σας στις εθνικές εκλογές; Θα επιστρέψετε στην Κοζάνη ως υποψήφιος βουλευτής; Εχουν βάση όσα λέγονται, ότι ίσως προτιμήσετε να εργαστείτε σε υψηλή θέση σε διεθνή οργανισμό; 
«Παρ΄ ότι σχετικά νέος στην πολιτική, έχω ήδη κλείσει 12 χρόνια από την πρώτη φορά που έβαλα υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα. Δεν είμαι παντρεμένος με την πολιτική. Εκανα πράγματα και πριν από αυτήν, θα κάνω σίγουρα και όταν την εγκαταλείψω ή με εγκαταλείψει αυτή. Δεν σκοπεύω όμως να σταματήσω σήμερα ύστερα από αυτή την πορεία. Ναι, θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές εφόσον με επιλέξει το κόμμα μου. Οχι, δεν σκοπεύω να εργαστώ στο εξωτερικό ή σε κάποιον διεθνή οργανισμό».

«Επιτάχυνση στις αδειοδοτήσεις των μεγάλων έργων» 
- Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη. Ποιες θα είναι οι κινήσεις σας για «γρήγορες επιτυχίες»; 
«Η δουλειά στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συνεχίζεται βασιζόμενη στην πολύ σημαντική δουλειά που είχε ήδη γίνει από την Τίνα Μπιρμπίλη. Για μένα η πράσινη ανάπτυξη είναι πρώτα απ΄ όλα ανάπτυξη και για την ακρίβεια θεωρώ ότι είναι ο κατ΄ εξοχήν τομέας με δυνατότητες να δώσει άμεσα μια ώθηση στην οικονομία μας.

Στον προγραμματισμό μας είναι να δώσουμε άμεσα λύσεις σε τομείς που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, όπως χωροταξία, χρήσεις γης, Κτηματολόγιο, περιβαλλοντική αδειοδότηση. Μέσα στον Ιούλιο θα καταθέσουμε το νομοσχέδιο για την απλοποίηση και επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Εχω ήδη δώσει οδηγίες να ξεμπλοκάρουμε άμεσα αδειοδοτήσεις μεγάλων έργων που εκκρεμούν. Στον χώρο της ενέργειας μπροστά μας άμεσα βρίσκεται το θέμα του ανοίγματος της αγοράς και της χρήσης του λιγνίτη».

- Πώς θα αντιμετωπίσετε τις αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ; 
«Είναι σαφές ότι ο ρόλος της ΔΕΗ στη νέα αγορά θα είναι καθοριστικός και με κάθε τρόπο θα διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας κρίσιμων υποδομών και το δημόσιο συμφέρον. Πέρα από τη χώρα και τους καταναλωτές, και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουν να κερδίσουν από τις αλλαγές που έρχονται. Στο πλαίσιο αυτό οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών δεν δικαιολογούνται- και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες να θεωρούν ότι είναι οι μόνοι που εκφράζουν τα συμφέροντα της επιχείρησης, της χώρας ή των καταναλωτών».

ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: