Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Διλήμματα «επιστρατεύει» ο Γ.Παπανδρέου


Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η πρώτη μέρα της  συζήτησης τουΜεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή, το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί την Τετάρτη.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα τουΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, χαρακτήρισε την έγκριση του Προγράμματος «εθνικό καθήκον» και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη ΝΔ.
«Οι Έλληνες πληρώνουν τη διακυβέρνηση του τόπου από τη ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την πως φυγομάχησε.Η ΝΔ ταυτίζεται με όσους κάνουν προπαγάνδα και κερδοσκοπούν σε βάρος της Ελλάδας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Η ψήφος στο Μεσοπρόθεσμο αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα να ορθοποδήσει, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου,λέγοντας «πατριωτική στάση είναι να μην το βάζεις στα πόδια.»
Όσον αφορά στις επόμενες εκλογές, είπε πως θα γίνουν το 2013.
Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και αναπτυξιακές πολιτικές ζήτησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.
Τόνισε πως το Μεσοπρόθεσμο αποτελεί την πιο έμπρακτη ομολογία της κυβέρνησης ότι απέτυχε και κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις της ΝΔ.
Κατηγόρησε όμως την κυβέρνηση ότι μπροστά στα αδιέξοδά της, πλειοδοτεί εντός και εκτός Ελλάδας, για συναίνεση, και δε διστάζει να χρεώνει το έλλειμμα συναίνεσης στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Χαρακτήρισε δε «λυπηρό» που και σε αυτή την κρίσιμη φάση η κυβέρνηση δρα με εκβιαστικά διλήμματα, «λεόντειες» πρακτικές και υπογράφει «με κλειστά τα μάτια», δεν λειτουργεί συνθετικά και δημιουργικά.
Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση και θα επανέλθει στην Ολομέλεια για να καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης πρότεινε η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου να γίνει από 180 βουλευτές και όχι με μια ψήφο επιστράτευσης, όπως είπε.
Πρόδρομος του Μνημονίου ήταν η Συνθήκη του Μάαστριχ που διέλυσε τον παραγωγικό ιστό της χώρας, σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος έψεξε την κυβέρνηση ότι δεν κυνηγά τους μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία.
Εθνικοφροσύνη και διλήμματα τρομοκρατίας επιστράτευσε ο πρωθυπουργός, παρατήρησε ο πρόεδρος της ΚΟ τουΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο κατασχετήριο της ελληνικής δημόσιας περιουσίας και πρόσκληση σε γεύμα με οικονομικούς δολοφόνους. «Ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία για να πληρώσουμε το χρέος», τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.
Ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από 180 βουλευτές ζήτησαν επίσης ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος σε συνέντευξη, που έδωσε στην ισπανική εφημερίδα El Mundo και της αναφοράς περί τανκ και τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, ισχυρίστηκε πως είπε ότι, η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, είναι απόφαση του ελληνικού λαού και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Αναφορά έκανε και για την εκτός ελέγχου  κατάσταση  στην Αργεντινή το 2001, που μέτρησε  42 νεκρούς.
Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε πως σε συμφωνία με την τρόικα το ποσό των 600 εκατομμυρίων που προκύπτει από την κατάργηση του «μπόνους» των αποδείξεων θα καλυφθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα.
Τα 300 εκατομμύρια ευρώ θα προκύψουν από μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση των εσόδων του 2011, ενώ τα άλλα 300 από περαιτέρω περικοπές δαπανών, συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.
πηγη newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: