Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Τι περιλαμβάνει το Plan B για την Ελλάδα


του Κώστα Χαρδαβέλλα
Ο πλανήτης Γη - και δεν είναι υπερβολή αυτό - κρατάει την αναπνοή του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, το επόμενο κρίσιμο 48ωρο με την ψήφιση ή όχι τουΜεσοπρόθεσμου προγράμματος αύριο και του ΕφαρμοστικούΝόμου μεθαύριο Πέμπτη στη Βουλή.

Αν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚψηφίσουν «ναι» στις δύο συνεδριάσεις, Ευρώπη, Αμερική και Ασία παίρνουν μία βαθιά ανάσα γιατί δεν κινδυνεύουν οι οικονομίες τους και κυρίως οι μεγάλες τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα.
Αν επικρατήσει όμως το «όχι» το ευρώ θα καταρρεύσει, οι αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν ασφάλιστρα 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όσους έχουν ποντάρει στη χρεοκοπία της Ελλάδας καιΔΝΤ - Κομισιόν θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα διεθνές οικονομικό ντόμινο.
Ωστόσο, υπάρχει και το σχέδιο νούμερο δύο (plan b) για τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί προκειμένου Γαλλία καιΓερμανία (οι δύο πιο εκτεθειμένες χώρες στα τοξικά ελληνικά ομόλογα) να μην υποστούν οδυνηρά πλήγματα στις οικονομίες τους. Το σχέδιο αυτό έχει τον χαρακτήρα μιας παρέμβασης έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα, στην οποία θα σπεύσουν με παροχή δανείων πάνω σε διακρατικές συμφωνίες. Μια άλλη παράμετρος του plan b (όπως πληροφορείται το newsbomb από υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν) είναι μία κοινή δήλωση των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης, που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα ότι παρατείνουν την αποπληρωμή τους σε βάθος 20ετίας και δεν απαιτούν εδώ και τώρα χρήματα και εξόφληση των δανείων τους από την Ελλάδα.
Η αίσθηση πάντων των Ελλήνων τραπεζικών παραγόντων ( Κωστόπουλος, Σάλας, Προβόπουλος) είναι ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση Αμερικανοί και Ευρωπαίοι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει οικονομικά και να πτωχεύσει γιατί οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι καταλυτικές.
πηγη newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: