Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Μακελειό με νεκρούς σε ναυτική βάση στην Κύπρο

Οσμή θανάτου στη Λεμεσό από την ανείπωτη τραγωδία που συγκλονίζει από τα ξημερώματα το νησί της Κύπρου. Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις έξι στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, σε 2 κιβώτια με εκρηκτικά από τα 98 που είχαν κατασχεθεί από πλοίο που κατευθυνόταν στη Συρία. Το δυστύχημα προκλήθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιάς που μαινόταν στην περιοχή.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 15 νεκρούς και 35 τραυματίες-όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία- ενώ αναμένεται ο αριθμός τους να αυξηθεί καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο των σωστικών συνεργείων.
Πάντως οι Κυπριακές αρχές, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, δεν έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε επίσημες ανακοινώσεις για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.
Ανάμεσα στα θύματα εκφράζονται φόβοι ότι είναι και άντρες της πυροσβεστικής.

Μπαρούτι και θάνατος
Ο τόπος γύρω από τη ναυτική βάση μυρίζει μπαρούτι, ενώ η κοινότητα Μαρί έως το Γκάβερνορς θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Χάος σημειώθηκε και στον αυτοκινητόδρομο από την έκρηξη από τα αντικείμενα που εκτοξεύτηκαν λόγω του οστικού κύματος- σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα, γυαλιά από τζάμια αυτοκινήτων! Ευτυχώς δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί αλλά προκλήθηκε σοβαρό πρόβλημα για απόσταση χιλιομέτρων.
Η ορατότητα εξακολουθεί να είναι χαμηλή λόγω του σύννεφου καπνού που υπάρχει.
Μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής κάνουν λόγο για έναν εκκωφαντικό θόρυβο, ενώ στον ουρανό ανυψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού. Οι αρχές κάνουν έκκληση προς τους κατοίκους να μην μετακινούνται άσκοπα, δυσχεραίνοντας έτσι το έργο των σωστικών συνεργείων.
Πανικός επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, αφού πολλοί συγγενείς στρατιωτών έχουν σπεύσει προκειμένου να ενημερωθούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων. Η τράπεζα αίματος του νοσοκομείου Λεμεσού, απευθύνει έκκληση για αίμα από όλες τις ομάδες, καθώς υπάρχουν πολλοί τραυματίες.
Έκκληση απηύθυναν και οι υπόλοιπες τράπεζες αίματος σε Λευκωσία και Λάρνακα. Θύματα έχουν μεταφερθεί και στο Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Το μεγαλύτερο όγκο των τραυματιών τον δέχθηκε το νοσοκομείο Λεμεσού. Ο υπουργός Εμπορίου, ο οποίος βρίσκεται επίσης στην περιοχή μίλησε για βιβλική καταστροφή στην περιοχή.
Το χρονικό της φρίκης
05:30 Ένας εκκωφαντικός θόρυβος αναστατώνει τους κατοίκους της περιοχής Μαρί ενώ στον ουρανό ανυψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού. Η έκρηξη προκαλεί καταστροφές σε γειτονικά σπίτια και στον αυτοκινητόδρομο ενώ ξεσπούν πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις της περιοχής.
06:00 Ένα μεγάλο μέρος του νησιού μένει χωρίς ρεύμα συνεπεία της έκρηξης. Αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου δήλωσε ότι εκτός λειτουργίας τίθενται από τις 6 το πρωί οι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί στη Μονή και το Βασιλικό. Σε λειτουργία μόνο ο σταθμός της Δεκέλειας. Η αποκατάσταση αναμένεται να είναι σταδιακή. Off και οι φωτεινοί σηματοδότες με αποτέλεσμα να προκληθούν τροχαία ατυχήματα.

08:02 Πληροφορίες για νεκρούς κάνουν το γύρω των ειδησεογραφικών γραφείων. Τοπικά και διεθνή πρακτορεία έκαναν λόγο για 8 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
08:35 Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, κλιμάκιο της πυροσβεστικής υπηρεσίες είχε διενεργήσει έλεγχο στις εγκαταστάσεις με τα πυρομαχικά προειδοποιώντας για άμεση λήψη μέτρων πρόληψης πυρκαγιάς. Δόθηκαν μάλιστα οδηγίες τα κιβώτια να ψύχονται και να απομακρυνθούν ώστε να καταστραφούν από πυροτεχνουργούς του στρατού

08:45 Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, επιβεβαίωσε την ύπαρξη νεκρών και σοβαρά τραυματιών. Ωστόσο, όπως είπε, δεν μπορεί να δώσει προς το παρόν τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.
08:50 Έκκληση της κυπριακής κυβέρνησης προς τους κατοίκους της Λάρνακας και της Λεμεσού να αποφύγουν την επίσκεψη στα νοσοκομεία αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.
09:05 Διεθνή και τοπικά ΜΜΕ ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων στους 12
09:25 Για τη κατάσβεση της πυρκαγιάς στη ναυτική βάση επιχειρούν 22 πυροσβεστικά οχήματα, με περισσότερους από 70 πυροσβέστες. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για νεκρούς πυροσβέστες.
10:00 Ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Κύπρου στο Βασιλικό τίθεται εκτός λειτουργίας. Χωρίς ηλεκτροδότηση αρκετές περιοχές του νησιού.

10:19 Στον τόπο της τραγωδίας μεταβαίνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το προεδρικό μέγαρο, ο πρόεδρος έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 12.30 μ.μ. Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου καθώς και η σύσκεψη για την οικονομία αναβάλλονται.
10:40 Στη λίστα των θυμάτων προστίθενται και πέντε πυροσβέστες, τέσσερα μέλη της Εθνικής Φρουράς και δύο ναύτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των αγνοουμένων βρίσκεται και ο διοικητής της διοίκησης ναυτικού του ΓΕΕΘ, πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης.
11:30 Με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού επικοινώνησε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει η Κύπρος.
Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Λευκωσία έχει ενημερώσει τις Κυπριακές Αρχές για την ετοιμότητα της χώρας μας να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο την Κύπρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
12:15 Βαθύτατα συγκλονισμένος δηλώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Ο Κύπριος πρόεδρος, μετέβη νωρίτερα στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι, στη Λεμεσό, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις.
«Σήμερα καταγράφεται μια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της», ανέφερε σε δηλώσεις του σχετικά και πρόσθεσε: «Συγκλονιστήκαμε από αυτό το γεγονός, όχι τόσο από τα ζημιές όσο από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον τραυματισμό πολλών συμπατριωτών μας. Θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια και τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των ανθρώπων που εκτελώντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση έχασαν τη ζωή τους. Οι υλικές ζημιές επανορθώνονται όσο μεγάλες και αν είναι, οι ζωές δεν επιστρέφουν πίσω».
13:50 Παραιτούνται ο υπουργός Άμυνας Κύπρου, Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στρατηγός Πέτρος Τσαλικίδης. Οι παραιτήσεις υποβλήθηκαν στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος και τις έκανε αποδεκτές.

πηγη newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: